...
EU-kommissionen har invändningar mot aviserade Munksjö/Ahlström-fusionen

Det tidigare aviserade samgåendet mellan svenska Munksjö AB och finska Ahlströms affärsområde ”Label and Processing” (läs här) är långt ifrån klart.
En fusion mellan Munksjö och Ahlströms Label and Processing skulle skapa världens största företag inom specialpapper, men nu visar det sig att EU-kommissionen har invändningar mot samgåendet och hur det kommer att påverka konkurrenssituationen på marknaden!


Att samgåendet kanske inte skulle bli så enkelt och kunna genomföras så snabbt, som parterna från början avsåg, stod klart redan för en dryg månad sedan, då EU-kommissionen meddelade att man förlängt sin granskningsprocess till den 16 maj (läs här).

Och nu har alltså EU-kommissionen den 22 februari delgett Ahlström och Munksjö ett så kallat ”Statement of Objections”, där kommissionen ifrågasätter de konkurrensmässiga effekterna av det aviserade samgåendet.

Ahlström skriver på sin hemsida att både de och Munksjö har ett nära samarbete med EU-kommissionen i frågan och att man räknar med att lösa de konkurrensproblem, som kommissionen identifierat. Några slutgiltiga beslut om eventuella lösningar har ännu inte tagits, men enligt Ahlström räknar man med att första fasen i samgåendet, som bland annat innebär en avknoppning av Ahlströms-området Label and Processing i Europa, ska kunna genomföras under andra kvartalet i år, i stället för som beräknat under första kvartalet.

I skrivande stund har inga reaktioner till EU-kommissionens ”Statement of Objections” kommit från Munksjö AB, men bolagets VD Jan Åström har tidigare sagt att han, trots att kommissionen beslutat om förlängd granskningstid, är optimistisk och att det nya bolaget Munksjö Oyj är ”förpackat och klart att noteras på Helsingfors-börsen vilken månad som helst”.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-02-25

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Köp/Försäljning/Samgående

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK