...
Företag och universitet i projektsamarbete:
Effektivare avvattning ska spara stora mängder energi

Karlstads universitet startar ett projekt som ska energieffektivisera vakuumavvattningen i brukens pappersmaskiner. Projektet ska drivas i 2,5 år av Karlstads universitet, med hjälp från Energimyndigheten och klustret The Paper Province samt fyra företag.
”Vi har länge forskat på vakuumavvattning i laboratorieskala. Men genom att företagen nu deltar kan vi vidga perspektivet. Dessutom har företagen stor erfarenhet och ett affärsperspektiv”, säger professor Lars Nilsson (bilden) vid Karlstads universitet.


En pappersmaskin förbrukar stora mängder energi, när den avvattnar pappersmassan. För att producera ett kilo papper krävs ungefär 99 kilo pappersmassa. När massan först matas in i pappersmaskinen består den till 99 procent av vatten. Någon minut senare matas det färdiga pappret ut i andra änden av maskinen med en fukthalt på ca sex procent. Avvattningen görs i tre steg. Det första steget kallas ”viraparti”, där cirka 95 procent av vattnet sugs ur massan med hjälp av vakuum. Andra steget i processen är ”presspartiet”, där stora valsar pressar ut ytterligare tre procent vatten. I det sista ”torkpartiet” förångas en sista procent av vätskan med hjälp av värme.

Den största energiåtgången vid avvattningen sker förklarligt nog i virapartiet och enligt beräkningar förbrukar vakuumavvattningen vid alla Sveriges pappersmaskiner cirka en till två terrawatttimmar (TWh) elektricitet per år. Det finns dock studier som pekar på att det finns potential att spara energi i avvattningsprocesserna upp till motsvarande uppvärmningen av 50.000 villor per år.

Projektet, som nu drar igång vid Karlstads universitet, går ut på att räkna fram hur vakuumsystemen kan optimeras och dimensioneras för att förbruka så lite energi som möjligt. En studie, som gjorts i ett skandinaviskt bruk, konstaterade att det finns potential att minska elförbrukningen med 20 procent genom att optimera processer, 10 procent genom förbättrad reglering och 40 procent genom utbyte av vakuumpumparna.

De partners, förutom Karlstads universitet, Energimyndigheten och The Paper Province, som samverkar i projektet är företagen The Packaging Greenhouse AB, Albany International AB, Metso Paper Sweden AB och ÅF AB.
Projektet ses som ett gott exempel på hur universitet och näringsliv kan arbeta tillsammans. Professor Lars Nilsson vid Karlstads universitet anser att det är en viktig framgångsfaktor.
”Genom att företagen involverar sig ökar chanserna att nå forskningsresultat, som kan användas kommersiellt”, säger han.

Den totala budgeten för projektet är på drygt 2,5 miljoner kronor.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-02-28

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Maskin och Utrustning Övrigt Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK