...
Hannah får en halv miljon för att studera lignin i USA
Peter Axegård, Innventia.

För utveckling av ny kunskap om framställning av kolfiber från skogsråvaran lignin har Hannah Schweinebarth (bilden) vid Innventia tilldelats årets Kompetensutvecklingspris från Stiftelsen Gunnar Sundblads Forskningsfond. Prissumman på 500.000 kronor ska hon använda för att under ett halvt år studera lignin och kolfiber vid ett forskningslaboratorium i USA.
Hannah Schweinebarth ingår i Innventias grupp ”Biorefinery Processes and Products”. Där forskar hon inom fokusområdet ”Lignin & Kolfiber”, som omfattar hela kedjan från framställning av lignin ur svartlut till färdiga produkter, exempelvis lättviktsmaterialet kolfiber.


Lignin, ett ämne som finns i ved, men som tas bort vid sulfatmassatillverkning, har stor potential att användas som råvara för att tillverka kolfiber. Innventia har lång erfarenhet av att framställa och karakterisera lignin från svartlut. Bland annat har man tillsammans med Chalmers utvecklat LignoBoost-processen (numera ägd av Metso) som gör det möjligt att utvinna ett mycket rent lignin, som skulle kunna användas som råvara för kolfiber.
Den första industriella LignoBoost-anläggningen är nu under uppstart vid Domtars massabruk i Plymouth, USA.

”Kolfiber från lignin är ett nytt och expansivt område för oss, där vi nu bland annat investerar i en mer avancerad utrustning för vidare utveckling” säger Peter Axegård, chef för Innventias affärsområde Biorefining.

Tack vare Kompetensutvecklingspriset kommer Hannah Schweinebarth att kunna vistas sex månader på Oak Ridge National Laboratory (ORNL) beläget i Tennessee, USA. ORNL är ett av världens mest framstående forskningsenheter inom ”grön energi” och bygger nu en pilotanläggning, som årligen kan producera cirka 25 ton kolfiber från lignin.

”Det är fantastiskt roligt! Priset innebär en stor utvecklingspotential, både professionellt och privat genom att jag får komma till ett nytt land och en miljö, som ger helt nya aspekter till det jag håller på med. Jag tror att ligninspåret kan leda långt och det är kul att vara med på tåget”, säger Hannah Schweinebarth.

Vistelsen gör det möjligt för Hannah Schweinebarth att lära sig mer om ligninets egenskaper och hur det påverkar kolfibrernas egenskaper. Också University of Tennessee kommer att delta i samarbetet.
”Kunskapsuppbyggnad är också mycket viktigt för att ha kompetens. Därför ser vi med glädje fram emot samarbetet med ORNL, som på många sätt kommer att gynna Sverige och Innventia”, avslutar Peter Axegård.

-----------------------------------------------
Gunnar Sundblads Forskningsfonds årliga Kompetensutvecklingspris har delats ut sedan 2007. Priset ska främja utvecklingen av svensk massa- och pappersindustri mot förbättrade och nya produkter och tjänster som klarar en allt tuffare konkurrens. Priset ger möjlighet för en forskare i det svenska forsknings- och innovationssystemet att vistas i en utländsk forskningsmiljö, utveckla sig, skapa kontakter och hämta hem kunskap.
Styrelsen för Stiftelsen Gunnar Sundblads Forskningsfond utses av Skogsindustriernas styrelse.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-03-01

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK