...
Nu försvinner ättikan från skånska Perstorp
Bild på en tidig flaska med den välkända ättikan från Perstorp.

Perstorpkoncernen säljer välkända varumärket Perstorp Ättika till livsmedelskoncernen O. Kavli AB. Produktionsanläggningen i Perstorp flyttar till Eslöv och de anställda erbjuds följa med.
Perstorp Ättika, som är en kemisk ättika, kommer nu att ingå i Eslövsfabrikens sortiment, där man tillverkar biologisk ättika under varumärket Druvan samt senap och majonnäs.
I pressmeddelandet, som företagen gemensamt gått ut med, står att Kavlis ambition är att fortsätta utveckla varumärkets starka position genom investeringar i sortiment, förpackningsutveckling och marknadsföring.


Perstorpsättikan har anor ända från 1880-talet, då herr Wilhelm Wendt registrerade "Stensmölla Kemiska Tekniska Industri" för att producera ättiksyra, tjära, träkol, träsprit m.m. Idén till ättika fick han vid en resa till Frankrike, där han såg hur man framställde ättika från bokved.

När produktionen av ättika efter några år kommer igång på allvar byter Wilhelm Wendt namn på företaget till Skånska Ättikfabriken och han satsar hårt för att övertyga de svenska husmödrarna om att hans ättiksyra, framställd ur trä, är överlägsen den ättika, framställd ur sprit, som dittills varit den vanligaste i hushållen.

Redan från början säljs ättikan i graderade glasflaskor (vilket de gör än idag!) och den blir snabbt en försäljningsframgång, inte minst för att Perstorpsättikan är billigare och sju till tio gånger drygare än den konkurrerande spritättikan. Dessutom är den både jämnare i smaken och utan de grumlingar som efterhand lätt uppstår i spritättikan

Produktionen av ättika i Perstorp ledde så småningom också till produktion av andra kemiska produkter, vilket i sin tur har lett fram till den kemiindustri i världsklass, som i dag är känd under namnet Perstorp. Ättikan har med tiden blivit endast en liten del av bolagets omsättning och sedan flera år har den inte ens producerats i Perstorp! Dagens Perstorp Ättika består istället av inköpt råvara, som dock fortfarande späs till rätt koncentration, tappas och förpackas på plats i Perstorp.
Men nu är alltså även den tiden förbi – ättikan lämnar det lilla nordskånska samhället Perstorp och flyttar fyra mil söderut till mittskånska Eslöv och Kavli-anläggningen där.

Men att ättikan försvinner från Perstorp lär inte innebära att varumärket och namnet försvinner. Både Perstorp och Kavli betonar i sitt gemensamma pressmeddelande att produktnamnet utgör kärnan i köpet.
”Namnet kommer vi att vårda så gott vi kan. Det är inte så långt från Perstorp till Eslöv, det ska väl kunna funka, det är ju fortfarande Skåne! Perstorp Ättikan kom till i slutet av 1800-talet och det gjorde också vår ättiksfabrik, så vi har en gemensam historia i grunden”, säger Gerhard Bley, VD på Kavli.

Kavli hoppas nu att man ska kunna utveckla Perstorp Ättika som produkt och skapa ett större intresse för den.
”För Perstorp har ättikan blivit en väldigt liten del av deras verksamhet, men för oss är det ett prioriterat område. Perstorp Ättika passar så bra in i vårt sortiment, det är en produkt som står i samma hylla i butiken som våra egna produkter”, säger Gerhard Bley, som redan fått många reaktioner på köpet.
”Det är otroligt vad Perstorp Ättika rör upp mycket känslor, det är verkligen ett starkt varumärke. Det känns som inte bara en skånsk angelägenhet utan som en riksangelägenhet!”, säger han.

N.B.: Informationen om Perstorpättikans historia är hämtad från Perstorpättikans egen hemsida


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-03-01

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Glas Livsmedel Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK