...
Tonen hårdnar i maktkampen om Rottneros:
Arctic Paper kommer att rösta emot styrelsens förslag till aktieutdelning!

Tonen hårdnar nu alltmer i den kamp som pågår om makten i Rottneros AB. Och det står också klart att styrelsen och ledningen för Rottneros är på klar kollisionskurs med ledningen för Arctic Paper, som sedan slutet av förra året försökt ta över Rottneros genom ett erbjudande till bolagets aktieägare.
Den senaste utvecklingen i maktkampen är att Arctic Paper meddelat att de kommer att rösta emot det aktieutdelningsförslag, som Rottneros styrelsen har föreslagit inför årsstämman! Och Rottneros styrelse svarar i sin tur på detta genom att meddela att man anser att förslaget är både välmotiverat och välbalanserat och att förslaget ligger fast!
Bäddat för en rejäl holmgång vid den tidigarelagda bolagsstämman den 22 mars med andra ord..!


Som vi tidigare redogjort för har Polenregistrerade Arctic Papers intentioner att uppnå ett aktie- och röstinnehav i Rottneros på över 90 procent misslyckats, men bolaget har ändå i dag lyckats uppnå ett röst- och aktieinnehav på drygt 54 procent (läs här och här).
I kraft av sin aktiemajoritet har Arctic Paper därför krävt en extra bolagsstämma (läs här) och att en ny styrelse för Rottneros ska utses. Men i stället för en extra stämma har man i stället valt att tidigarelägga den ordinarie bolagsstämman – som nu alltså ska äga rum den 22 mars – och då på sedvanligt årstämmevis utse bolagets styrelse.

Inför bolagsstämman har Rottneros styrelse föreslagit en utdelning till aktieägarna på 10 öre per aktie, men nu har alltså Arctic Paper meddelat att man kommer att rösta emot detta förslag. De skäl som Arctic Paper anger är att Rottneros redovisade en förlust och hade en ”markant ökning av skuldsättningen” under 2012.

På detta svarar nu Rottneros styrelse att man inte kommer att böja sig för hotet från Arctic Paper, utan att det lagda förslaget, med en utdelning som motsvarar drygt 1,5 procent av koncernens egna kapital och fyra procent av moderbolagets fria egna kapital, ligger fast!
”Med hänsyn till bolagets finansiella ställning, skuldsättningsgraden – dvs. bolagets skulder i relation till det egna kapitalet – som uppgick till 0,05 gånger vid utgången av 2012, soliditeten som uppgick till 77 procent, historiska resultat och framtida intjäningskapacitet samt låga reinvesteringsbehov de kommande åren, menar styrelsen att det presenterade utdelningsförslaget är både välmotiverat och välbalanserat samt följer bolagets utdelningspolicy”, skriver Rottneros styrelse i sitt pressmeddelande.

Redan innan Arctic Paper inledde sin uppköpskampanj i november i fjol var man sedan ett antal år via sin huvudägare Nemus en av de största aktieägarna i Rottneros, med ett aktie- och röstinnehav på drygt 20 procent. I sitt pressmeddelande noterar nu Rottneros att Nemus under de tidigare åren alltid röstat för Rottneros-styrelsens förslag till aktieutdelning och ibland till och med velat ha en högre utdelning än styrelsen föreslagit!
”Nemus dotterbolag Arctic Paper förefaller därmed ha en annan uppfattning än sin huvudägare om hur Rottneros resultat ska disponeras över tiden”, skriver Rottneros i sin pressrelease.

Red:s noteringar:
Vad som nu kommer att hända vid årsstämman den 22 mars, är det väl ingen som riktigt vet i dagens läge. Om Arctic Paper nu har ett röst- och aktieinnehav på mer än 54 procent förefaller det ju inte möjligt att Rottneros-styrelsens aktieutdelningsförslag ska vinna gehör vid stämman och mot den bakgrunden ska man kanske uppfatta beskedet att Rottneros inte kommer att ändra sitt utdelningsförslag som en markering att man inte tänker ge sig utan strid – vare sig när det gäller aktieutdelningen eller vem som ska ha den verkställande makten i bolaget…
Intressant i sammanhanget är det onekligen, att när Arctic Paper först presenterade sitt uppköpserbjudande i november i fjol, så var Rottneros styrelse och bolagsledning (åtminstone på pappret) positiv till tanken att de båda företagen skulle slås samman – inte minst med tanke på de ekonomiska synergieffekter, som en fusion skulle kunna medföra.
Men sedan flera av Rottneros betydelsefulla aktieägare sagt att man inte tänkte acceptera Arctic Papers uppköpserbjudande var det som om vinden vände. Rottneros ledning meddelade att eftersom Arctic Paper, p.g.a. dessa aktieägares avståndstagande, inte skulle kunna uppnå 90-procentig aktiemajoritet med åtföljande tvångsinlösen av resterande aktier, så skulle ett samgående inte kunna ske.
Efter detta har Arctic Paper alltså ändå fortsatt sin kampanj för att locka över Rottneros aktieägare på sin sida och i dagsläget har man uppnått en aktiemajoritet på 54,2 procent.
Arctic Paper har nu avbrutit sin uppköpskampanj och tycks i stället rikta in sig på att med sin aktiemajoritet i ryggen använda den tidigarelagda bolagsstämman för att där markera sin maktställning i Rottneros AB och på olika sätt sätta sin prägel på bolagets framtid och ledning...


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-03-13

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK