...
Dystra utsikter med få ljuspunkter inom skogs- och pappersbranschen

Överkapacitetet och kostnadsbesparingar präglar bilden som företagsledare inom skogs- och pappersbranschen målar upp för 2013. Det visar den undersökning om nuläget och framtiden inom skogs- och pappersbranschen, som genomförts av revisions- och rådgivningsföretaget PwC (PricewaterhouseCoopers).
Rapporten baseras på intervjuer med 49 verkställande direktörer inom skogs- och pappersbranschen i 23 länder. Sju av cheferna representerar svenska företag.


”Den överkapacitet som finns inom skogs- och pappersbolagen återspeglas i vår undersökning, där hälften av branschens VD:ar säger att de inte kommer att öka investeringsplanerna under 2013. Det är även sannolikt att vi kommer att få se fler strukturella förändringar inom branschen under året”, säger Bo Lagerström, branschansvarig inom Forest, Paper & Packaging hos PwC.

Av undersökningen framgår att 92 procent av branschens VD:ar säger att deras företag har genomfört ett besparingsinitiativ under det senaste året. Nästan lika många – 89 procent – planerar att minska kostnaderna under de kommande 12 månaderna och det är siffror som är högre än i någon annan av de branscher som PwC har tittat närmare på. Som en konsekvens sker nedskärningar av personalstyrkorna. Under 2013 planerar var femte VD för att minska antalet anställda.

Även om den närmaste tiden ser dyster ut, så finns det ljuspunkter i ett längre perspektiv. Samtidigt som företagsledarna är mindre optimistiska än sina kollegor i andra branscher, när det gäller 2013, så är de faktiskt mer optimistiska i en längre tidshorisont. 53 procent är till och med mycket säkra på tillväxt i ett längre tidsperspektiv på tre år.

Rapporten visar även att tre av fyra VD:ar inom branschen anser att energi-och råvarukostnader kan utgöra ett hot mot tillväxten. Hälften av företagsledarna säger att de kommer att öka sina investeringar, när det gäller råvaruförsörjning under de kommande tre åren och företagsledarna menar att Afrika och Latinamerika blir allt mer viktiga för tillgången till råvaror. Vilket bekräftas av att fler branschaktörer sätter upp verksamheter i dessa regioner.

När företagsledarna anger de tre viktigaste prioriteringarna för investeringar hamnar förbättring av den operativa effektiviteten överst. På delad andraplats återfinns forskning, utveckling och innovation tillsammans med strategiska allianser
”Innovation kommer att spela en avgörande roll för branschens nya affärsmodeller och vi kommer även att få se nya former av samarbeten inom och utanför branschen”, säger Bo Lagerström och tillägger: ”Men trots att förändringens vindar blåser inom branschen säger majoriteten av företagsledarna att de inte planerar att ändra sina strategier i år!”.

Skos- och pappersrapporten kompletterar den stora undersökningen ”16th Annual Global CEO Survey” som PwC genomfört och där sammanlagt 1.300 verkställande direktörer inom näringslivet i 68 länder intervjuats. Intervjuerna ägde rum under det sista kvartalet år 2012.

Skogs- och pappersrapporten samt den fullständiga rapporten finns tillgängliga via www.pwc.se/sv/skog-papper


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-03-26

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK