...
Raflatac inleder nytt samarbete för återvinning av releasematerial

Finska UPM Raflatac skriver i ett pressmeddelande att man fortsätter sin satsning på ett europeiskt koncept för återvinning av releasematerial till självhäftande etiketter.
För två år sedan inledde Raflatac ett samarbete med det franska recyclingsföretaget Vertaris om återvinning av pappersbaserad releaseliner (läs här) och nu har man ingått ett samarbete med det italienska återvinningsföretaget Aliplasts franska dotterbolag för insamling och återvinning av både plast- och pappersbaserade releaseliner.


Samarbetet innebär att Aliplast hos slutanvändare av etiketter placerar ut stora insamlingssäckar, avsedda för den releaseliner, som blir kvar, sedan etiketterna applicerats på förpackningar eller produkter. Aliplast samlar regelbundet in säckarna och transporterar dem till sina två franska sorteringscentraler, belägna utanför Strasbourg och Lyon. Efter sortering skickas det återvunna materialet sedan vidare.

Releasematerial, som innehåller polypropen (PP), exempelvis UPM Raflatacs ProLiner PP30, skickas till UPM:s speciella anläggning i tyska Bruchsal, där det används som råmaterial vid tillverkning av olika trä-plast-kompositprodukter. Övriga typer av plastbaserade releaseliner återvinns av Aliplast Italien och får nytt liv i olika typer av förpackningsprodukter.
Aliplast återvinner även pappersbaserat releasematerial, som renas från sin silikonbeläggning, innan det mals ner till returmassa och används för papperstillverkning vid UPM:s olika pappers- och kartongbruk.

Samarbetsavtalet innebär att Aliplast genom UPM Raflatacs avfallshanteringskoncept RafCycle utökar sin återvinningsservice till att även omfatta PP- och pappersbaserade releaseliner och för UPM Raflatac innebär det att man ökar räckvidden för konceptet till ännu fler slutanvändare av etiketter och tar ännu ett steg på vägen mot en hållbar lösning för total återvinning av pappers- och plastbaserade releasematerial.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-04-03

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Etikett/Märkning Förpackningsmaterial Köp/Försäljning/Samgående

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK