...
Ricolas tabletter klarar strupar och den egna produktionslinjen!
De kantiga och sköra tabletterna packas i burkar.
Multivågen från Ishida är försedd med 12 våghuvuden.

Företaget Ricola AG i Schweiz har tillverkat växtbaserade sötsaker och halstabletter i mer än 70 år och byggt upp en trogen kundbas över hela världen. Bland kunderna finns bland annat många operasångare och popstjärnor, vilka klarat sina strupar med Ricolas tabletter...
Men vid Ricolas tillverkningslinje i Laufen har tabletterna inte alltid samma effekt – de sköra tabletterna flisar sig lätt och orsakar proppar och störningar i produktionslinjen. Men nu verkar det problemet ha lösts genom ett samarbete med våg- och produkthanteringsspecialisten Ishida Europe, som levererat en ny doserings- och förpackningslinje till Ricola, vilket gjort att antalet produktionsstopp minskat radikalt.


Den nya linjen kom till i samband med att Ricola expanderade tillverkningen och måste flytta produktionen av
tablettburkar i storlekarna 100, 250 och 400 gram. Ricola passade samtidigt på att uppgradera linjen och bad Ishida om en lösning, som skulle minska antalet skadade produkter, eftersom tabletterna är sköra och lätt flisar sönder.

En Ricola örtpastill väger cirka 4,2 g och innehåller extrakt från en speciell blandning av 14 örter, bland annat pepparmynta, timjan och salvia. Varje tablett skärs av med glödtråd från en sträng av het sockermassa och får vid kylningen sitt karakteristiskt kantiga utseende. Både konsistens och utseende är speciella och omtyckta, men de spröda bitarna kan lätt skadas i kontakten med andra pastiller eller metallytor.

På den nya linjen transporteras nu de färdigskurna tabletterna längs ett transportband, utrustat med ett sugsystem som tar bort produktdamm och produktflisor. Tabletterna förs sedan vidare upp till en Ishida multiheadvåg med 12 våghuvuden.

Ishidavågen är utformad med korta släppavstånd och utkaströret är uppdelat i sektioner, för att inte tabletterna ska fara runt för mycket och gå sönder. De vägda produkterna passerar genom trattar och rännor till en speciell fyllningsstation från Itech, där burkarna anländer på en karusell och fylls två åt gången. De flyttas sedan vidare för förslutning och tryckning av batchdata.

Produktionshastigheten för 100-gramsburkarna ligger på 140 förpackningar per minut, 250-gramsburkarna på 110 förpackningar per minut och 400-gramsburkarna på 90 förpackningar per minut. Ricola säger att detta innebär en genomströmningsökning på 20 procent för samtliga förpackningsformat. Dessutom innebär den noggranna kontrollvägningen att andelen ”giveaway” är mycket låg. För 250-gramsburkarna ligger t ex felmarginalen på bara 1,5 gram, dvs mindre än en tredjedel av vikten av en enda pastill!


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-04-05

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Doserings- och fyllningsutrustningar Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Maskin och Utrustning Övrigt Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK