...
50 år efter ”Amapola”:
The Spotnicks hyllar halvsekelfirande Invercote med nyskriven specialmusik!
Spotnicks när det begav sig. Bilden är från 1965.
Så här ser den nyinspelade Spotnicksskivan ”The Invercote Theme” ut.

Minnesgoda (och tillräckligt gamla...) läsare kommer säkert ihåg svenska gitarrgruppen The Spotnicks som 1963 toppade flera länders hitlistor med instrumentallåten ”Amapola”..!
Och samma år, dvs. för exakt 50 år sedan, lanserade Iggesund Paperboard sin välkända kartongkvalitet Invercote…
Så vad passar då bättre än att Spotnicks spelar in en specialskiva för att hylla halvsekelfirande Invercote?
Bakom det annorlunda och kul greppet står PR-mannen Niklas Wrångberg, som driver byrån Position i Västervik och som hjälpt Iggesund Paperboard med reklam och design i 15 år.


”Inför 50-årsjubileet för Invercote har vi tagit fram en broschyr, som visar design, som kom från Sverige 1963. Broschyren ska delas ut internationellt, bland annat på mässor i Paris och Shanghai, och då kom jag på att man kanske också skulle skicka med en CD med svensk musik från samma år”, berättar Niklas Wrångberg för Hudiksvalls Tidning.

Men svensk populärmusik var inte så internationellt gångbar år 1963 (det skulle dröja nästan tio år innan ABBA satte Sverige på den globala popkartan...) – med undantag för Göteborgsbandet Spotnicks, som låg etta på hitlistorna i flera länder med den medryckande och svängiga låten ”Amapola”!

För Niklas Wrångberg som vid sidan av reklam- och designbyrån också driver ett bok- och musikförlag föll det sig därför naturligt att ta kontakt med Spotnicks i Göteborg och fråga om de ställde upp på att göra en specialskiva till Iggesund och Invercote.

”Spotnicks tyckte det var en jätterolig idé och de har nu spelat in en nyskriven instrumental Invercote-låt, som dessutom framförs med instrument från 60-talet!”, berättar Niklas Wrångberg.

Iggesund Paperboard har initialt rättigheterna till låten, som heter ”The Invercote Theme” och som bland annat kommer att spelas på mässor och även läggas ut på Iggesunds hemsida. Själva skivan blir en CD-singel, som görs i 5.000 exemplar och som ska delas ut till Iggesund Paperboards kunder och samarbetspartners, etc.


------------------------------------------------------------------
Spotnicks bildades 1961. 1962 utgavs första LP:n ("Spotnicks in London, Out-a space") som spelades in på endast 17 timmar. Skivan spelades flitigt på Radio Luxembourg och bandet blev känt över hela Europa.
1963 hade de topphiten "Amapola" som låg etta på flera länders försäljningslistor och 1968 fick de en guldskiva i Japan. Bandet har sålt mer än 18 miljoner skivor.
Spotnicks spelar än idag och ett par av originalmedlemmarna är fortfarande med i bandet, bland annat ”Mr. Spotnicks” själv, gitarrvirtuosen Bo Winberg! Men orkestern sägs sjunga på sista versen: i fjol inledde man sin ”The Final Tour” som i år ska avslutas med konserter i bland annat Köping (26/4), Karlstad (27/4), Sastamala, Finland (24/8), Kalmar (18/10) och Lund (9/11).
Men osvuret är kanske bäst – det här är ”sega” gubbar som dessutom älskar att stå på scen…
(läs mer om Spotnicks på ”The Spotnicks Web Site”)

Vill du höra (och se!) hur Spotnicks och "Amapola"
lät för 50 år sedan? - klicka HÄR
!


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-04-09

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kartong Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK