...
Banbrytande förpackningslösning med kombination av robotar och 3D-vision
Andreas Harandi och Henrik Knobel från ABB Robotics blev imponerade av Dynatecs lösning.

Norska Dynatec AS, som utvecklar och levererar produktions-, hanterings- och förpackningslösningar till livsmedelsindustrin i Norden, har levererat en automatiserad förpackningslinje till norska hundmatsproducenten Vom og Hundemat. Linjen betecknas som en banbrytande lösning och bygger på en kombination av robotteknik och ett tredimensionellt visionssystem.
Anläggningen består av kartongresare, transportband, två ABB-robotar med 3D-vision-system och ett mycket avancerat multifunktionellt lyftverktyg samt en pekskärm för styrning av hela förpackningsanläggningen.


Förpackningslinjen är en egenutvecklad applikation av Dynatec i samarbete med företaget Tordivel AS, som utvecklar och levererar två- och tredimensionella visionssystem

Utmaningen i uppdraget var, enligt Dynatec, att Vom og Hundemats produkter inför packningen ska plockas från plastbackar, där produkterna ligger löst och i oordning. Lösningen på detta ”bin-picking”-problem blev de två ABB-robotarna, där den ena hanterar plastbackarna samt de färdigpackade transportförpackningarna, medan den andra roboten med hjälp av ett 3D-vision-system plockar produkterna från plastbackarna och placerar dem i de resta lådorna.

En stor IRB660-robot från ABB med avancerat multifunktionellt verktyg används för att hantera plastbackarna. Roboten lyfter fyllda plastbackar från pall till transportband, samlar tomma plastbackar och staplar dessa på pall. Dessutom lyfter roboten packade lådor på pall och applicerar mellanläggspapper mellan lådlagren.
För att plocka produkterna ur plastbackarna och placera dem i lådor används en liten IRB140-robot från ABB, som styrs av ett sofistikerat 3D-vision-system.

Användarinterfacet, som styr hela förpackningslinjen, är mycket enkel att använda och är utrustad med en pekskärm. Det är även möjligt att använda en iPad istället för pekskärm, om man så önskar.

Från ABB:s sida blev man stort imponerade av de lösningar, som Dynatec utvecklat.
”Det var oerhört kul att se anläggningen hos Vom og Hundemat. Både jag och Henrik var mäkta imponerade av konceptet och lösningen”, säger Andreas Harandi, regionansvarig säljare på ABB Robotics för västra Sverige, som tillsammans med Henrik Knobel, Chef Packaging Support på ABB Robotics, bjöds in och fick inspektera anläggningen hos Dynatec.

Klicka HÄR för att se en film hur Dynatec-anläggningen är uppbyggd och fungerar.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-04-12

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaskiner Livsmedel Marknad Maskin och Utrustning Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK