...
Ardagh och Bonduelle har utvecklat den nya generationens konservburk

Efter tio år av utvecklingsarbete har glas- och metallförpackningskoncernen Ardagh i samarbete med globala livsmedelsleverantören Bonduelle lanserat vad man betecknar som den nya generationens konservburk i metall.
Den nya burken sägs ha betydande miljöfördelar förutom att den förväntas tilltala konsumenterna. Burken är resultatet av stora produktionstekniska framsteg inom den burktillverkningsteknik som kallas DWI (Drawn, Walled and Ironed) och som ger betydligt lättare konservburkar.


DWI-processen innebär att burken formas i två steg och att burkens ”kropp” och botten formas i ett stycke med hjälp av en extrusions- och pressningsprocess, som påminner om den som används vid tillverkning av dryckesburkar, i stället för traditionell burkformning med hjälp av valsning och falsning.

Ardags förfinade DWI-process, som varit under utveckling i flera år, innebär att man uppnår ytterligare viktreducering i de nya stålburkarna, vilka väger 33 procent mindre än vad motsvarande konservburkar vägde för 20 år sedan.

I samarbete med Bonduelle, som är en ledande leverantör av konserverade grönskaer, etc., har den nya burken också fått en yttre design, som förväntas tilltala konsumenterna än mer. Burkprofilen har förändrats för att ge burken ett bättre ”premium”-intryck och burkens släta yta är lämplig för såväl etikettapplicering som direkttryck i flera färger.
En ytterligare fördel för konsumenten är att produkten är packad under vakuum, vilket innebär att burken avger ett distinkt ”psssht”-ljud, när den öppnas, vilket dels garanterar att burken inte blivit manipulerad, dels visar att innehållet är fräscht och opåverkat.

För att tillverka den nya 400-grams burken använder Ardagh 15 procent mindre material än de tidigare mest materialsnåla burkarna. Den kraftiga minskningen av materialmängd har uppnåtts genom att man kunnat reducera burkens väggtjocklek med hela 43 procent, utan att burkens förmåga att klara tryck och andra påfrestningar påverkats. Den minskade materialmängden resulterar också i en minskning av koldioxidavtrycket med cirka 15 procent.

De nya Bonduelle-burkarna tillverkas vid Ardaghs speciella DWI-enhet i holländska Deventer och fylls och förseglas i Bonduelles anläggning i Vaulx Vraucourt i norra Frankrike. De första produkterna, som förpackas i den nya konservburken, blir Bonduelles ”vintergrönsaker”, bland annat böner och linser, och de ska sedan följas upp med andra grönsaksprodukter ur Bonduelles sortiment.

”Vi är glada över det nära samarbetet med Ardagh, som gjort det möjligt för oss att än en gång vara först på marknaden med en innovativ lösning. Det nya konservburkskonceptet har så många fördelar för konsumenten och det kan betecknas som en riktigt framgångssaga inom hållbara och miljövänlig metallförpackningar”, säger Agnes Dion, affärs- och marknadsdirektör hos Bonduelle.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-04-26

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Metall Metall

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK