...
18 miljoner burkar utan pant blev en ny båt till svenska sjöräddningen!
Äventyraren och författaren Ola Skinnarmo (tvåa fr. v.) döpte den nya sjöräddningsbåten, som bekostats av 18 miljoner insamlade burkar…

När Returpacks affärsområde Pantamera inledde ett samarbete med svenska Sjöräddningssällskapet för att samla in sådana dryckesburkar, som inte går att panta i Sverige, så blev resultatet hela 18 miljoner insamlade burkar.
I samarbetet ingick att Pantamera förband sig att skänka 10 öre för varje sådan burk, som samlades in, och det har nu resulterat i att Sjöräddningssällskapet kunnat utvidga sin flotta med en ny och miljövänlig sjöräddningsbåt!


Den nya sjöräddningsbåten, som drivs av miljöbränslet EcoPar, har förstås fått namnet ”Pantamera”. Båten döptes häromdagen på Skeppsholmen i Stockholm av välkände äventyraren och författaren Ola Skinnarmo.

”Vi har haft ett fruktsamt samarbete med Sjöräddningssällskapet sedan ett par år. De 2.000 frivilliga sjöräddarna runt om i landet gör ett fantastiskt jobb. Vårt samarbete innebär att de, utöver sina räddningsinsatser, underlättar för båtfolket att bli av med sin pant och på så sätt bidra till en renare natur och skärgård”, säger Katarina Lundell, kommunikationschef för Pantamera/Returpack.

Sverige är ett av de bästa länderna i världen på att panta, nästan 9 av 10 burkar och flaskor återvinns. Men de privatimporterade burkarna, utan pant, återvinns inte i lika hög grad. För att öka återvinningen av dessa burkar skänkte Pantamera 10 öre för varje privatimporterad burk som pantades till Sjöräddningssällskapet.

”När kampanjen ´Pantamera – Rädda flera´ genomfördes under förra sommaren pantades omkring 18 miljoner privatimporterade burkar. Det är dessa burkar ,som har finansierat den nya sjöräddningsbåten. Att båten dessutom går på det nya miljöbränslet EcoPar gör det bara ännu bättre”, säger Katarina Lundell.

Utöver pengar till sjöräddarna och en renare natur innebär återvinningen av 18 miljoner burkar en stor miljövinst. Att tillverka en burk av återvunnet aluminium sparar 95 procent i energi jämfört med nytillverkning. För varje burk, som pantas, sparar man 0,34 kg koldioxidutsläpp jämfört med att tillverka en ny. 18 miljoner burkar motsvarar cirka 6.300 ton koldioxid.
”Att panta är en enkel vardagshandling, som ger en fantastisk miljövinst. Vi vill förstås att alla burkar och flaskor, som säljs, ska återvinnas, oavsett om de köpts i Sverige eller utomlands”, avslutar Katarina Lundell.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-04-26

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Förpackningsmaterial Livsmedel Metall Metall

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK