...
Strandstädning - ett efterlängtat vårtecken:
I fjol fann man 40 ton förpackningar!
Peter Bodor är informationsdirektör på Coca-Cola Enterprises.
Projektledare för Städa Sverige är Anton Hedlund.

För fjärde året i rad städar tusentals idrottsungdomar stränder runt om i Sverige och bidrar på så sätt till en bättre miljö och renare stränder. Bakom projektet Städa Strand står Coca-Cola och idrottens miljöorganisation Städa Sverige.
Och projektet Städa Strand gör verkligen nytta – i fjol befriades de svenska stränderna bland annat från 40 ton tomma förpackningar och 730 kilo engångsgrillar…


Årets strandstädning började den 13 april på Västkusten, då bland annat idrottsungdomar från kommunerna Kungsbacka, Kungälv, Falkenberg, Tanum, Orust och Öckerö rensade sina stränder från sopor, skräp, gamla förpackningar och allsköns kvarglömda eller övergivna ägodelar. Efterhand följer andra kommuner runt om i landet efter och genomför upprensningar på sina respektive stränder.

Städa Strand har för varje år lyckats engagera fler och fler idrottsungdomar runt om i landet. Förra året deltog över 3.000 ungdomar och i år hoppas initiativtagarna Coca-Cola och Städa Sverige att än fler ungdomar ska deltaga och än fler svenska stränder städas. Målet är att innan hösten rensa 400 havs- och insjöstränder och engagera över 150 föreningar runt om i landet

”Vi är stolta över att intresset för projektet har ökat och att så många ungdomar vill delta med att göra Sveriges stränder renare. Nedskräpning i natur och hav är ett stort problem och det är viktig att vi alla hjälps åt att ta ansvar och engagera oss i arbetet”, säger Peter Bodor, informationsdirektör på Coca-Cola Enterprises.

En viktig del av Städa Strand är att öka medvetenheten kring miljöfrågor bland deltagande ungdomarna. I samband med att projektet drar igång har en undersökning genomförts bland svenska ungdomar i åldrarna 15-22. Resultatet visar att en stor del av ungdomarna, 46 procent, tycker att nedskräpning i naturen är ett problem. Trots medvetenhet om problemet, är det dock en majoritet av ungdomarna, som anser att de själva bara är miljömedvetna ibland.

”I Sverige är vi duktiga på att panta och återvinna skräp, men det är fortfarande så att mycket skräp slängs på våra stränder, vilket har stor påverkan på miljön och djurlivet. Städa Strand gör att ungdomarna blir mer medvetna om problemet med nerskräpning och bidrar till en hållbar utveckling”, säger Anton Hedlund, projektledare på Städa Sverige.

I fjol slog Städa Strand rekord i antal deltagande ungdomar och insamlat skräp. Då städades 302 stränder från norr till söder och över 3.300 ungdomar plockade upp över 60 ton skräp. Av det var 24 ton plastförpackningar av olika slag, 16 ton var pappersförpackningar och 703 kilo bestod av kvarlämnade engångsgrillar…


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-04-30

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK