...
Tredje gången på kort tid..:
Öletikett med gamla gruvarbetare fick tummen ner av Systembolaget
Etiketten med gamla gruvarbetare fick tummen ner - alkohol och arbete går inte ihop. Men den nya etiketten med en bild på en gammal bryggeribil lär få godkänt – eftersom bilen står stilla och inte har någon förare...

För tredje gången på kort tid nås vi nu av nyheten att Systembolaget stoppat försäljningen av ett öl beroende på att ölets etikett inte uppfyllt kriterierna enligt alkohollagen!
Tidigare stoppades ett danskt öl, för att etiketten ansågs förmedla olämplig sexualitet och ”lust” (läs här) och sedan fick hårdrockbandet Iron Maiden tummen ner för sitt öl Trooper, där etiketten visade ett ”dödsskallemonster” med en trasig brittisk flagga (läs här).
Och nu har nybildade mikrobryggeriet Höganäs Bryggeri tvingats göra en ny etikett till sitt ”Lager No 1”, eftersom ursprungsetiketten innehöll en mer än 60 år gammal bild på sotiga gruvarbetare från trakten – och enligt regelverket får det inte finnas någon koppling mellan alkohol och arbete…


När Höganäs Bryggeri skulle lansera ölet ”Lager No 1” ville man ha en etikett med en lokal anknytning och valde då en bild, som anspelade på den kolgruvedrift, som fanns i Höganäs från 1797 fram till 1961, då sista schaktet stängdes. Den mer än 60 år gamla bilden, som man köpte från Tekniska Museet, visade ett lag med sotiga gruvarbetare efter avslutat arbetspass i gruvan…

Men även om bilden var gammal och även om den hade lokal anknytning till orten där ölet tillverkas, så hjälpte inte det. Beskedet från Systembolaget var att etiketten inte kunde godkännas, eftersom alkohol inte får förknippas med arbete.

De båda männen bakom Höganäs Bryggeri, Lukas Östberg och Kristofer Svensson, säger till Helsingborgs Dagblad, att de när de ansökte hos Systembolaget om att få flasketiketterna godkända, så trodde de först att beskedet från Systembolaget var ett skämt.
”Vi kunde inte tro att de menade allvar”, säger Lukas Östberg till HD.

Men allvar var det – och de både bryggeriägarna har nu vackert fått skrota både etiketter och marknadsföringsmaterial till ett värde av cirka 25.000 kronor.

Beslutet från Systembolaget hade visserligen kunnat överklagas, men en tidskrävande klagoprocess – som man kanske ändå skulle förlora – fanns det inte tid till, så bryggeriägarna valde helt enkelt att göra en ny etikett.

Även den nya etiketten ville man skulle ha en bild med anknytning till Höganäs och nu har man hittat en sådan i form av ett foto på en lokal bryggeribil, taget omkring år 1930. Den etiketten är nu klar och den räknar bryggeriägarna med ska godkännas av Systembolaget.
Nu kan ju vän av ordning tycka att en bild på en bryggeribil borde vara lika olämplig som en bild med gamla gruvarbetare – alkohol och bilkörning hör ju definitivt inte ihop! Men Lukas Östberg säger till HD att de fått underhandsbesked att etiketten med bryggeribilen ska få OK från Systembolaget, eftersom bilen är förarlös och står stilla.
”Bilden får godkänt så länge det inte är någon som kör bilen”, säger Lukas Östberg med ett leende.

Nu hoppas Lukas Östberg och Kristofer Svensson att deras etikettkrångel är över och att man kan ha säljstart för ”Lager No 1” som planerat den 1 juni. Då ska ölet finnas att köpa i Systembolaget butiker i Höganäs, Ängelholm och vid köpcentrat Väla utanför Helsingborg.

N.B.: Höganäs Bryggeri tillverkar också ett andra öl. Det heter APA – efter förkortningen för öltypen ”American Pale Ale” – och det ölets etikett pryds av en bild på just – en apa. En etikett, som godkändes utan problem av Systembolaget…


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-05-17

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Etikett/Märkning Etikett/Märkning Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK