...
Stora Ensos polska miljardinvestering i Ostroleka invigd och produktionsklar
Arbetare vid bruket i Ostroleka firar produktionen av den första jumborullen i den nya maskinen.

I går, den 23 maj, invigde Stora Enso officiellt sin nya stora maskin för tillverkning av wellpappråvara vid bruket Ostroleka i Polen.
Maskinen, som innebär en investering på cirka 2,5 miljarder kronor (285 miljoner euro), får en årskapacitet på 455.000 ton wellpappråvara tillverkad uteslutande av återvunnen pappersfiber.
Beslutet om investeringen i Ostroleka togs för drygt två år sedan (läs här) och i början av det här året var maskinen färdig för sin första testkörning.


”Investeringen i Polen är ytterligare ett steg i Stora Ensos omvandling till ett värdeskapande företag för förnyelsebara material och där fokus ligger på tillväxtmarknader”, säger Stora Ensos VD och koncernchef Jouko Karvinen.

För att möjliggöra försörjningen av återvunnen pappersfiber till den nya maskinen har Stora Enso upprättat ett eget insamlingssystem för pappersavfall i Polen. Insamlat förpackningsavfall transporteras till ett antal sorteringsstationer runt om i landet, där det användbara pappersavfallet urskiljas och pressas till balar, innan det slutligen transporteras till bruket i Ostroleka. I Ostroleka omvandlas pappersavfallet till fiber, som sedan förvandlas till wellpappråvara i den nya maskinen.

”Pappersavfallet ser kanske ut som färgglatt men värdelöst skräp för många, men det håller stora pappers- och kartongmaskiner i gång. Det här är verklig återvinning, där man tillverkar helt nya funktionella produkter av återvunnet material”, säger Ostrolekas brukschef Jerzy Janowicz.

Det speciella insamlingssystemet kombinerat med den nya state-of-the-art wellråvarumaskinen och det energieffektiva bruket, där mer än 50 procent av energin kommer från biobränslen, gör Ostroleka-bruket till ett europeiskt riktmärke vad gäller kostnads- och produktionseffektivitet. Det skriver Stora Enso i ett pressmeddelande.

”Efterfrågan på moderna lätta wellpappförpackningar ökar snabbt och marknaderna i Central och Östeuropa väntas växa med mer än fem procent om året. Vår nya maskin i Ostroleka stärker vår position på dessa marknader och stödjer samtidigt vår strategi att växa inom förpackningsområdet”, säger Mats Nordlander, chef för affärsområdet ”Renewable Packaging”.

I samband med att den nya maskinen PM 5 tas i bruk, så kommer man också att stänga ner den tidigare wellråvarumaskinen PM2.

Bruket Ostroleka, som ligger nära staden med samma namn, är beläget cirka 12 mil från Warszawa. Förutom produktion av wellråvara tillverkas även säckpapper vid bruket. Brukets historia går tillbaka till 1959, då det startades som ett massa- och pappersbruk ägt av polska staten.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-05-24

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Well

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK