...
FN-godkänd ”jerry can” för transport av farligt material

Vid första anblicken ser väl den här plastdunken ut som alla andra liknande plastdunkar – men bakom den alldagliga fasaden döljer sig faktiskt en världsnyhet! Åtminstone om man ska tro tillverkaren RPC Containers i Storbritannien, som hävdar att detta är världens första fristående femliters lättviktscontainer, som är FN-godkänd för transport av farliga produkter.

Vanligtvis transporteras FN-godkända behållare i denna storlek i kombinationer om två eller fyra behållare, inneslutna i en kraftig kartong- eller wellpapplåda, men RPC Container har lyckats utveckla en femliters s.k. ”jerry can” i ett speciellt plastmaterial, där dunken endast väger 130 gram och har tillräcklig styvhet och motståndskraft mot stressprickor för att kunna användas fristående utan omgivande skyddsemballage.

”Detta är ett fantastiskt genombrott. Att kunna tillverka en femliters behållare, där behållaren endast väger 130 gram och är FN-godkänd för farliga produkter är en stor bedrift. Vår nya jerry can kommer att ge betydande kostnadsbesparingar för våra kunder och förenkla deras förpackningsbehov”, säger RPC Containers försäljningsdirektör Mike Winston.

-----------------------------------------------
N.B.: För den historiskt intresserade kan vi berätta att det engelska uttrycket ”jerry can” kommer från de typiska 20-liters militära bensindunkar i pressad plåt, som först tillverkades i Tyskland på 1930-talet (undre bilden). Namnet kom till under andra världskriget, då engelsmän och amerikaner kom i kontakt med de behändiga bensindunkarna – och eftersom ”jerry” var ett vanligt slanguttryck för en tysk (german), så låg namnet ”jerry can” nära till hands.
I dag används benämningen ”jerry can” om ett stort antal containrar och behållare i såväl metall som plast, vilka används för olika typer av vätskor och som ibland endast marginellt till utseendet påminner om originaldunken.
Noteras kan kanske också att författaren av dessa rader (som kan ses ovan) har Jerry som tilltalsnamn..! Men där upphör å andra sidan också förhoppningsvis alla jämförelser med en plåtdunk…


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-05-24

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Industri Kemteknisk Marknad Plast Plast Plast Transport

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK