...
Flera förpackningsföretag berörs:
Biobränsle lösningen när tusentals företag får dubblad koldioxidskatt
Med biobränsle kan utsläppen av fossil koldioxid i atmosfären minskas betydligt.

Den 1 januari 2015 försvinner rabatten på koldioxidskatten i Sverige och det innebär att tusentals svenska bolag – däribland flera förpackningsföretag – kommer att få sin koldioxidskatt fördubblad över en natt.
En effekt av detta kan bli att massor av företag kommer att byta ut sina fossila bränslen mot förnybara och klimatvänliga biobränslealternativ som pellets, flis, bioolja och biogas. Det skriver organisationen Svebio i ett pressmeddelande.


I senaste numret av Svebios tidning Bioenergi listas cirka 2.800 svenska företag, som i dag har en kraftig rabatt på koldioxidskatten och således riskerar fördubbladskatt från den 1 januari 2015. Listan kommer från Skatteverket och enligt den har de 95 största utsläpparna av fossil koldioxid en sammanlagd skatterabatt på 530 miljoner kronor, vilket innebär att de förbrukar i storleksordningen 1,9 TWh (terrawattimmar) fossila bränslen.

”Många av de här företagen kan sänka sin energikostnad kraftigt, t ex genom att byta från olja till pellets”, säger Bioenergis chefredaktör Anders Haaker.

Företagen på listan finns i olika branscher. Överst på listan finns de största asfaltföretagen, NCC och Skanska, och bland övriga företag finns bland annat företag inom livsmedels-, förpacknings-, textil- och verkstadsindustrin. De företag, som finns på listan, omfattas inte av handeln med utsläppsrätter och tillhör inte den tunga industrin.

”Omställningen är i många fall lönsam redan idag, före den kommande skattehöjningen, eftersom biobränslen är billigare än olja. Pelletspriset för större industrikunder ligger idag 40 procent under världsmarknadspriset på råolja och vi väntar oss att det under de kommande åren kommer att ske en omfattande omställning av industrins energiförsörjning, från fossila bränslen till biobränslen”, säger Gustav Melin, VD i Svebio.
 


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-05-28

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Ekonomi Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK