...
Thinfilm får norskt innovationsbidrag för utveckling av smarta plastetiketter

Norska plastelektronikföretaget Thin Films Electronics ASA (Thinfilm) får 7 miljoner norska kronor av Innovasjon Norge för att utveckla trådlösa smart sensoretiketter i plast. Projektet ska genomföras tillsammans med USA-baserade förpackningsföretaget Bemis Company, som sedan tidigare är en partner till Thinfilm och som utvecklar förpackningslösningar bland annat för konsumentprodukter.
De nya sensoretiketterna, som innebär att Thinfilm väsentligt ökar sin ambitionsnivå, ska komma ut på marknaden senast år 2015


Thinfilms produktteknologi har en mycket stor global potential och marknaden för tryckbara sensoretiketter är mycket stor, bland annat inom livsmedelsindustrin. Tryckbara elektroniska etiketter med skrivbara minnen möjliggör exakt produktspårning – något som aktualiserats på senare tid, inte minst genom alla skandaler där hästkött hittats i produkter märkta som nötkött. Smarta elektroniska etiketter kan också användas för att verifiera att produkter transporterats och lagrats på rätt sätt med avseende på tid, temperatur, etc.

Thinfilm skriver i ett pressmeddelande att bidraget från Innovasjon Norge är en kvalitetsstämpel. Trots att den nationella marknaden är begränsad och trots att Thinfilms produktutvecklingen till stor del sker utomlands – bolaget har sin produktutvecklingsavdelning i Linköping, Sverige och trycktekniken kommer från Thinfilms sydkoreanska partner InkTec – så innebär bidraget en stark förtroendeförklaring från Innovasjon Norge, som annars vanligtvis fokuserar på inhemska värdeskapande projekt.

I projektet ska Thinfilm tillsammans med Bemis utveckla en intelligent förpackningsplattform baserad på Thinfilms temperaturavkännande elektroniska etikett, tillverkad helt i plast. Etiketten, som kan förses med RFID-teknik (läs här) för trådlös kommunikation med exempelvis NFC-utrustade smarta telefoner (NFC = Near Field Communication), kan övervaka och registrera viktiga fysikaliska data kring vad som händer med en produkt under hanteringsförloppet men även innehålla viktig information om ursprung, processhantering, etc.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-06-07

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK