...
Mondis industrisäckar blir spårbara med unika koder

Mondi Industrial Bags, som ingår i förpackningskoncernen Mondi, har lanserat ett säkerhetssystem för större påsar och säckar, som används för transport och förvaring av olika typer av gods och produkter. Konceptet, som presenterades första gången för en dryg vecka sedan vid den österrikiska förpackningskonferensen impackt 2013, kallas SmartID Bag och går ut på att varje industrisäck förses med en unik kod, som gör säcken spårbar längs hela leverans- och hanteringskedjan.

Den unika koden är en tvådimensionell s. k. QR-kod (Quick Response) och den trycks på säcken av Mondi Industrial Bags vid tillverkningstillfället. Koden följer sedan säcken under dess hela livstid och kan scannas med en smartphone.

”Det här är ett helt nytt koncept för industrisäckar, som rymmer en uppsjö av informations- och spårningsmöjligheter”, säger Claudio Fedalto, försäljnings- och marknadsdirektör hos Mondi Industrial Bags.

Den unika koden på varje SmartID-säck gör det möjligt för varje hanterare längs leveranskedjan, från fyllare och distributör till slutanvändaren, att med en vanlig smartphone scanna av koden och läsa av fördefinierad information, som finns lagrad i en databas.

”Systemet är mycket flexibelt och det är helt upp till producenten hur mycket information som ska lagras i databasen. Det är också producenten som, bestämmer hur mycket data, som ska göras tillgängligt genom koden på varje SmartID Bag”, säger Christian Anselmi, som är VD på företaget Antevorte, Mondi Industrial Bags tekniske partner i projektet.

Den unika koden gör SmartID Bags spårbara, båda framåt och bakåt, längs hela värdekedjan, vilket ger full kontroll över produkterna och motverkar risken för manipulering, etc. Detta ger också garantier för att det är den rätta och äkta produkten, som levereras.
Med SmartID-koden kan man också göra inventeringar och övervaka lagervolymer vid försäljningsstället och på så sätt snabbt styra om leveranser om en produkt riskerar att säljas slut.
Med SmartID Bags kan en tillverkare också upprätta en direktkontakt med kunden/slutanvändaren, som genom att scanna koden kan få information om kompletterande produkter, delta i kampanjer och tävlingar, länkas till videos och manualer, etc.

”Användningsmöjligheterna är i stort sett obegränsade. Det är bara fantasin som sätter gränserna!”, säger en entusiastisk Claudio Fedalto.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-06-20

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Industri Marknad Övrigt Övrigt Transport

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK