...
Succé för svensk förpackningsdesign i USA

Forskningsinstitutet Innventia och svenska designbyrån Tomorrow Machine har tilldelats ”The Dieline Sustainable Packaging Award 2013” för demonstratorn ”Sustainable Expanding Bowl” (bilden).
Resultatet av det unika samarbetet mellan Innventias materialforskare och Tomorrow Machines designers är en expanderande och självöppnande livsmedelsförpackning i ett mekanoaktivt pappersmaterial, som kan leda till väsentligt minskade transportkostnader.
Priset delades ut den 23 juni i samband med The Dieline Package Design Conference 2013 i San Francisco.


Den nu prisbelönta förpackningen har redan väckt stort intresse på forsknings- och designbloggar över hela världen. På bilder och filmsekvenser syns den från början kompakta förpackningen växa i takt med att varmt vatten tillsätts och slutligen öppna sig redo för måltiden.

Den sinnrika konstruktionen har formgetts av designduon Anna Glansén och Hanna Billqvist i Tomorrow Machine, i ett unikt samarbete med materialforskare vid Innventia. Utgångspunkten för formgivarna var de inneboende funktionerna hos materialet, en kartong med aktiva egenskaper, som gör att materialet reagerar på värme och fukt. Tack vare den expanderande funktionen kan förpackningens storlek minimeras och man slipper transportera luft i förpackningen. Vanligtvis består den här typen av matförpackningar av så mycket som två tredjedelar luft.

”Det är otroligt spännande att arbeta med forskare och kunna delta i processen redan innan ett material är färdigutvecklat. Som designers kan vi då styra materialets egenskaper så att vi kan skapa en produkt från ett material, som är helt optimerat för vad produkten är tänkt att göra. Att arbeta med Innventia i synnerhet har varit fantastiskt, eftersom vi delar samma vision om att göra hållbara lösningar för framtiden”, säger Hanna Billqvist, Tomorrow Machine

Sustainable Expanding Bowl är en s.k. demonstrator, en prototyp som tagits fram för att visa möjligheterna med ett nytt interaktivt material från förnybara råvaror. Genom den uppmärksamhet som demonstratorn skapat har marknaden visat att det finns ett behov av funktionella förpackningar av förnybart material. Med utmärkelsen hoppas forskarna att materialutvecklingen nu ska ta fart och komma ikapp.

”När forskare och designers möts slår det gnistor. Det här samarbetet är precis vad vi letat efter för att ta forskningsresultaten vidare till produktion. Inte hade jag för några år sedan kunnat gissa att den här materialidén skulle få mig att åka över Atlanten för att ta emot första pris i en designtävling! Det är fantastiskt”, säger Hjalmar Granberg, forskare inom Innventias forskningsområde ”Nya material och funktioner”.

Dieline Package Design Awards är en världsomfattande tävling, som uteslutande ägnas åt konsten att designa konsumentförpackningar. Dieline Package Design Awards lanserades 2009 i syfte att öka medvetenheten om vikten av väldesignade förpackningar. Utmärkelserna, för 2013 i 13 olika kategorier, har utsetts av en högt ansedd panel av 10 branschexperter från hela världen, och grundar sig på kreativitet, säljbarhet och innovation. Ny kategori för i år var ”Sustainability, som var den klass där det svenska bidraget belönades.

”Vi är väldigt glada och hedrade över att vara de första vinnarna i the Dielines Sustainability-kategori. Det är också spännande att få ta del av konferensen, som hålls i samband med utdelningen i San Francisco”, säger Tomorrow Machine-designern Anna Glansén.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-06-26

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kartong Kartong Livsmedel Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK