...
Tetra Pak först med biobaserad LDPE i vätskekartongförpackningar

Tetra Pak planerar att träffa en överenskommelse med brasilianska bioplastproducenten Braskem, som innebär att i alla Tetra Paks vätskekartongförpackningar, som tillverkas i Brasilien, ska den ingående lågdensitetspolyetenen (LDPE) vara tillverkad av råvaror från sockerrör.
Enligt ett pressmeddelande från Tetra Pak blir det första gången, som ett LDPE-material, tillverkat av förnybara källor, används i kartongförpackningsindustrin.
”Avtalet med Braskem visar på vårt engagemang att föra ut miljöinnovationer till våra kunder och är ytterligare ett steg på vår resa mot att utveckla helt förnyelsebara förpackningar”, säger Tetra Paks VD och koncernchef Dennis Jönsson.


Det banbrytande initiativet, som under en provperiod kommer att vara begränsat till Brasilien, är tänkt att startas under första kvartalet år 2014. Planen är att Tetra Pak ska använda biobaserad LDPE som komponent i sina Brasilienproducerade förpackningar, vilka uppgår till 13 miljarder på årsbasis. Tetra Pak skriver i sitt pressmeddelande att användningen av bio-LDPE innebär att 100 procent av bolagets förpackningar tillverkade i Brasilien upp till 82 procent kommer att bestå av förpackningsmaterial från förnybara källor.

För att tillverka LDPE-plasten kommer Braskem att använda etanol, som utvunnits ur sockerrör. Av etanolet ska man tillverka etylen, som sedan ska konverteras till en lågdensitetspolyeten, med samma tekniska egenskaper som en LDPE framställd av fossila råvaror. Braskems LDPE är känd under varumärket ”I´m green” och används i Sverige bland annat av bärkassespecialisten Stenqvist i Kvidinge (läs här).

”Vår nya biobaserade ”I´m Green”-LDPE är lika inert, motståndkraftig och återvinningsbar som polyeten från fossila källor. Den bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser genom att sockerrören absorberar koldioxid från atmosfären under sin tillväxtprocess”, säger Braskems president Carlos Fadigas.

Tetra Pak använder sig sedan tidigare av Braskems bioplastmaterial i skruvkorkar, tillverkade av en högdensitetpolyeten (HDPE) också med sockerrör som förnybar källa. Skruvkorkarna används bland annat till vätskekartongförpackningar med produkter från Nestlé Brasilien (läs här).


Publicerad: 2013-06-27

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK