...
Nu ska det ”boxas” på restaurang i Karlstad...

Nej, det handlar inte om att slåss. Eller att göra någon illa. Tvärtom. Att ”boxa” är tänkt som en lösning på ett av vår tids stora samhällsproblem: matsvinnet. Under sommaren testas ett nytt koncept på Terrassens restaurang i Karlstad, där man hoppas att gästerna ska ”boxa” – dvs. ta med sig överbliven mat hem i de speciella matboxar, som restaurangen kommer att tillhandahålla.
”Att boxa handlar dels om att få fler att prata om matsvinnet, dels om att göra det enkelt att ta med sig överbliven mat hem från restaurangen”, säger Nina Kask, projektledare på The Packaging Arena, som på bilden visar upp Boxa-konceptet tillsammans med Kjell Björnstad på Kjell & Bolas Måltider, som driver restaurangen i Karlstad.


Boxa-konceptet består av tre delar: en nyutvecklad matbox i kartong, en praktisk hållare för matboxarna och faktakort om matsvinnet, som ska få igång diskussionen. Design och förpackningsmaterial är valda med omsorg – allt för att göra det så lätt som möjligt för både restaurangen och gästerna att boxa.
”Det här är ett hållbarhetstänk som ligger helt i linje med våra värderingar. Så det känns naturligtvis jättebra att få vara med och utveckla konceptet”, säger Kjell Björnstad.

Det nya förpackningskonceptet togs fram i en öppen innovationsprocess under ledning av The Packaging Arena.
”Vi fick ihop en bra blandning av aktörer med spetskompetens inom en rad olika områden. Det har gått fort på slutet och här har Stora Enso, ScandiPac, Motherland och Kjell & Bolas varit aktiva och värdefulla, säger Nina Kask.

Testet av det nya konceptet pågår mellan den 26 juni och 19 augusti på Terrassens restaurang. Därefter sker en utvärdering bland restaurangpersonal och gäster. Är resultatet positivt kan nästa steg bli en storskalig produktion.

Varje år slänger svenska restauranger och storhushåll 170.000 ton mat, ett enormt slöseri som påverkar både plånboken och miljön negativt.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-06-28

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Kartong Livsmedel Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK