...
Samarbete mellan Australien och Sverige
Så ska livsmedelssvinnet i världen minskas
Helén Williams ser lösningar via förpackningar.

Hälften av världens alla producerade livsmedel slängs. Men smarta förpackningar kan vara lösningen för att minska svinnet enligt en ny studie från Karlstadsforskaren Helén Williams och hennes australiska kollegor.

Trots att världens befolkning ökar slänger vi allt mer mat. Anledningarna är många och har bland annat att göra med transportskador, bristande lagerhantering, överinköp, osäkerheter kring datummärkningar eller att rester inte tas till vara på.

Helén Williams, forskare vid Karlstads universitet, har under sex månader befunnit sig på RMIT University i Melbourne, Australien. Förra året blev hon prisad av Gunnar Sundblads Forskningsfond, vilket möjliggjorde resan. Tillsammans med tre andra forskare har Helén Williams undersökt förpackningars roll när det kommer till livsmedelssvinn.

”Förpackningar skyddar innehållet och är bärare av viktig information, dessutom ska de underlätta användandet. Förpackningen har en tydlig och viktig, men fortfarande alltför ouppmärksammad, roll att spela för att bidra till att mindre mat slängs”, säger Helén Williams.

Bättre förpackningslösningar
Trots att en del svinn är oundvikligt visar forskningen att smartare förpackningar kan göra stor skillnad. Det kan exempelvis handla om lösningar som ger bättre skydd under transport eller som bidrar till färskvarors ökade hållbarhet genom ökad ventilation och temperaturkontroll. Smart designade förpackningar kan också innebära att överflödig mat kommer till nytta.
 
”En stor del av livsmedelssvinnet sker på grund av överskott av livsmedel och bristande fördelning. En viktig faktor är därför förpackningar som gör det enkelt för butiker och restauranger att skicka vidare överflödet till aktörer eller organisationer som bland annat delar ut mat i välgörenhetssyfte. Det kan exempelvis handla om att förpacka i återvinningsbar wellpapp istället för i plastbackar som måste returneras”, säger Helén Williams.
 
Den största delen av livsmedelssvinnet står privatpersoner för. Många slänger mat eftersom den har blivit för gammal. Genom att istället använda förpackningar med modifierad atmosfär får livsmedel som exempelvis skivat kött ökad livslängd. Potentialen för nya lösningar är stor då efterfrågan på halvfabrikat av färska produkter, som färdighackad sallad, ökar. Eftersom den typen av produkter har kortare hållbarhet än hela salladshuvuden krävs en annan typ av förpackningar.
 
Ökad kunskap viktigt
Det är inte bara förändrade förpackningar som kan minska det stora livsmedelssvinnet. I studien framgår att en nyckelkomponent är ökad och bättre information, både till tillverkare och konsumenter. Ett exempel är kännedomen om datummärkning på livsmedel.
 
”Många tror att produkter blir obrukbara när bäst före-datumet är nått. I själva verket handlar märkningen om under vilket tidsspann tillverkaren garanterar yttersta toppkvalitet. Vi behöver fortsätta den här forskningen samt visa allmänheten och aktörer i kedjan den viktiga funktion som förpackningar har för att skydda innehåll. Det kommer i slutändan leda till att mer mat konsumeras istället för att gå till spillo”.
 
 
 


Bo Wallteg

Editor-in-chief & Publisher
BO WALLTEG
bo@packnews.com

Publicerad: 2013-08-05

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK