...
Hälften av bidragen vann i Scanstar!
Årets Scanstar-vinnare visades upp i en speciell monter på mässan PacTec i Helsingfors. (Foto: Bo Wallteg)
Plastbägare för fisk- och skaldjur.
Kartongbox för choklad och konfektyr.
Transportförpackning för vin.
Låssystem för wellpappförpackningar.
Bulkemballage för lampor.
Flyttlådor med bärhandtag.
Förpackning för "köksträdgård" samt golvdisplay för drycker.
">

I dag, den 4 september, delas årets Scanstar-utmärkelser ut i samband med förpackningsmässan PacTec i Helsingfors.
I årets Scanstar deltog 16 förpackningar från fyra av de nordiska länderna. Av dessa belönades hälften, dvs åtta stycken, med Scanstar. Vinnarna fördelade sig med tre till Norge, två till Danmark respektive Finland samt en till Sverige.
Scanstar-juryns uppfattning var att den allmänna nivån på deltagarna var hög. De flesta lösningarna var i kategorin transport, medan däremot konsumentförpackningar var mindre representerade, kanske som en återspegling av det kärva  ekonomiska läget i omvärlden.


Juryn konstaterade också att de flesta förpackningslösningarna baserade sig på existerande plattformar, medan endast ett fåtal utnyttjade ny teknologi. Juryn hoppas att man nästa år – om ekonomin medger – får se mera nya lösningar baserade på ny teknologi.
Årets Scanstar-vinnare har nu automatiskt möjlighet att delta i den globala Worldstar-tävlingen, där World Packaging Organisations jury (WPO) sammanträder i november.

Här följer en beskrivning på de åtta Scanstarvinnande förpackningarna samt juryns motiveringar:

”Customised oxygen barrier packaging for sea food”
Beskrivning:
Danska RPC Superfos a/s har utvecklat en serie på fyra bägartyper av formsprutad PP med en helt ny syrebarriär i kombination med membranförslutning. Förpackningen ger en hållbarhet för fisk- och skaldjursprodukter i två år vid rumstemperatur.
Juryns motivering:
Lösningen är en ny innovation med kombination av högeffektiv barriär som ger lång hållbarhet. De syretäta etiketterna ger samtidigt en god produktdisplay. Förpackningen är återförslutbar och lämplig för måltidssituation. Lösningen ger en kostnadsbesparing visavi aluminium. Kan som plastförpackning återvinnas antingen som material eller energi.

”Försäljnings- och serveringsbox för konfekt”
Beskrivning:
Fazer Konfektyr från Finland har i samarbete med formgivaren LFH Illuminating Brands och lettiska förpackningstillverkaren VG Kvadra Pak AS tagit fram en ny kartongbox för konfektyr. Boxen består av två delar som åtskiljs när den öppnas. Förpackningen är lätt att öppna. Den inre delen tjänar som serveringsfat. Designen kombinerar de olika varumärkena i en enhetlig serie. Tryckningen av delarna sker simultant och hela förpackningen lämpar sig för maskinell fyllning. Den glänsande lacken och pigmenten framhäver chokladens mjukhet, läckerhet och höga kvalitet.
Juryns motivering:
Förpackningen representerar ny design och funktionalitet genom hela leveranskedjan. Förpacknigen är effektiv på förpackningslinjen. Produkten är förseglad, återförslutbar samt ger en god användarupplevelse. Tryckning och design stöder god brand image på butikshyllan.

”Transport- och försändelsebox för vin”
Beskrivning:
DS Smith Packaging Danmark har tagit fram en ny transport- och försändelseförpackning i wellpapp för olika slags vinflaskor. Tre olika vinflaskor kan läggas i förpackningen och förpackas enkelt. Den är även enkel att öppna med ett rivband. Förpackningens hållfasthet är testad och lämpar sig för kundspecifika leveranser.
Juryns motivering:
Förpackningen ger gott skydd för produkten, den är enkel att använda för olika slags flaskor. Den löser ett problem som inte standardförpackningarna gör. Den är lätt att öppna. Materialet är återvinningsbart.

”Ekornes H-clips system”
Beskrivning:
Norska Peterson Packaging AS har tagit fram ett nytt låssystem för wellpappförpackningar. Låset i plast fungerar samtidigt som bärhandtag och ersätter således clips, tejp eller lim. Vid öppning behöver man inte använda kniv eller andra vassa föremål som kan skada produkten, i detta fall en dyrbar Ekornes stol.
Juryns motivering:
Lösningen är en ny innovation som löser ett hanteringsproblem. Förslutning och öppning skadar inte möbeln. Handtaget är stadigt och bra att gripa tag i. Plast och wellpapp går att återvinna separat.

”Bulk-förpackning av ´maximum arm lamper´”
Beskrivning:
Glomma Papp, Norge har utvecklat ett nytt koncept för materialhantering. Förpackningen av värdefulla yrkeslampor sker på verkstadsgolvet i samband med produktionen. Inläggen möjliggör förpackning och låsning av lamporna enskilt. Då alla lampor packats läggs locket på. På samma vis kan lådan packas upp på t.ex. ett sjukhus genom att man tar ut en lampa i taget, vilket gör att de inte skadas.
Juryns motivering:
Förpackningen representerar en ny design av arbets- och leveransflödet, den skyddar produkten, den har minimum materialanvändning samt utgör en enkel och effektiv lösning för en dyr produkt.

”Clas Olson bälgvikta flyttlådor”
Beskrivning:
Lösningen har tagits fram av Smurfit Kappa Sverige för att underlätta stapling av lådor, samt möjiggöra hemtransport av 4+4 lådor med hjälp av ett handtag.
Juryns motivering:
Förpackningslösningen är enkel och funktionell för transport och lagring av lådor, den representerar minimum materialanvändning.

”Kitchen garden box”
Beskrivning:
Stora Enso Packaging från Finland har i samråd med finska Fiskars Abp utvecklat en förpackning för Fiskars köksträdgård, en apparat med ljus och växtunderlag för örter. Förpackningen består av en kartong i wellpapp med inlägg och yttre skal med vackert tryck. Den yttre förpackningen tjänar också som inlägg i den inre.
Juryns motivering:
Boxen representerar exceptionellt god design med integration av många funktioner, den har gott materialutnyttjande och den har en ny enkel öppningsflik samt elegant finish.

”Golvdisplay med stor styrkekapacitet”
Beskrivning:
Tidigare förpackning av Coca-Cola-produkter har utgjorts av backar. Flaskorna packas numera i krympplast och behöver ett underlag för att staplas. Ett underlag för 24 flaskor, där flera kan ställas på en display, fungerar både som transport och försäljningsförpackning. Förpackningen tillverkas av Glomma Papp, Norge.
Juryns motivering:
Förpackningen är en god lösning för mindre butiker, enkel att ställa upp och hantera, har hög kvalitet på tryck, den är fuktbeständig. Den stöder även varumärket.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-09-04

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK