...
Walki öppnar en tredje fabrik i Polen
Walkis nya greenfield-anläggning i Wroclaw har nu invigts.

Finska Walki Group, som tillverkar tekniska laminat och förpackningsmaterial, har invigt en ny fabrik i Polen.
Den nya greenfield-fabriken, som sysselsätter 50 personer, är belägen i Wroclaw i sydvästra Polen och har en årlig kapacitet på 50.000 ton. Fabriken kommer i första hand att leverera till kunder inom segmenten "Consumer Packaging" och "Forest Industry".
Fabriken i Wroclaw blir Walkis tredje i Polen, Sedan tidigare har man anläggningar i Jatne och Kwidzyn. Walki skriver i ett pressmeddelande att Polen är en idealisk plattform för bolagets fortsatta tillväxt i Östeuropa, där marknaderna för konsument- och industriförpackningar växer.


"Vi blickar mot Mellaneuropa. Polen är det optimala läget med tanke på Tjeckien, Slovakien, Tyskland, Ukraina och de baltiska länderna. Närheten till växande marknader är också det miljövänliga valet", säger Leif Frilund, VD och koncernchef i Walki Group.

Fabriken i Wroclaw blev färdig mindre än sju månader efter att byggnadsarbetet påbörjades. Den huvudsakliga teknologi som används är extrudering, och de första produkterna levererades i juli. Hittills har erfarenheterna av den nya fabriken varit mycket positiva.
"Anläggningen i Wroclaw är toppmodern och har byggts specifikt för de här produktgruppernas ändamål. Vi använder oss av den senaste automationsteknologin", säger Timo Finnström, Executive Vice President, Operations.

Då det finns gott om råmaterial nära fabriken kan Walki förkorta leveranstiderna utan att tumma på kvaliteten.
"Våra huvudmarknader finns i Mellaneuropa. Med Wroclaw som produktionsort blir leveranstiderna avsevärt kortare. Kunderna kan förvänta sig leverans inom två veckor efter att vi fått ordern", säger Leif Frilund.

Wroclaw är ett attraktivt läge tack vare färska investeringar i vägnätet. Där finns också en av Polens främsta tekniska högskolor, vilket gör staden till ett ypperligt ställe för att rekrytera högutbildad arbetskraft. Det centrala läget i södra Polen, nära de växande marknaderna vid de tyska, tjeckiska och slovakiska gränserna, minskar också på Walkis klimatavtryck, då transportavstånden blir avsevärt kortare.

Walki har också nyligen investerat i fabriken i Jatne, där en ny 10-färgs flexotryckpress producerar kopieringspappersomslag huvudsakligen för A3 och A4 ark. Den nya tryckpressen är fullt automatiserad och använder 100 procent vattenbaserade färger för att mildra miljökonsekvenserna.
"Eftersom kraven på tryckkvaliteten hela tiden ökar ansåg vi tiden vara mogen för modernisering", säger Leif Frilund.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-09-13

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK