...
Vårt matsvinn motsvarar vikten av 100 Eiffeltorn!

Det årliga matsvinnet i Sverige motsvarar vikten av 100 Eiffeltorn! Det konstaterar forskaren Mattias Eriksson (bilden) vid SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet), som i tre år har forskat på matsvinn i butiker.
”Svinnet hade antagligen varit betydligt större, om vi inte hade haft så avancerade förpackningar”, säger Mattias Eriksson.
Och han får medhåll av Martin Hörberg, förpackningsansvarig på ICA:
”Fungerande förpackningar håller definitivt nere mängden matsvinn”, säger han.


Drygt en miljon ton mat går till spillo i matsvinn i Sverige varje år, enligt Svenska Miljöemissionsdata (SMED) och det är hushållen, som står för det största svinnet.

”I min forskning har jag fokuserat på massflöden ut och in i butiker för att se när och var svinnet uppstår. Jag har tittat mycket på frukt och grönt samt ekologiska varor och varför de har högre andel svinn än konventionella varor”, säger Mattias Eriksson till nyhetsbrevet Wellpappnytt.

Ute i butikerna står alltså frukt och grönt för den största andelen av svinnet. Dessa varor är extra känsliga, har kort hållbarhet och säljs ofta i lösvikt utan förpackningar. Andra färskvaror med kort hållbarhet står också för en stor del av svinnet.

”Välanpassade transportförpackningar fyller en viktig funktion genom att ta maten oskadd från producent till butik”, säger Mattias Eriksson.

Inom ICA jobbar man aktivt med produktutveckling för att minska matsvinnet.
”Förpackningar påverkar definitivt mängden matsvinn. Vissa varor, som frukt och grönsaker, är extra utsatta. Eller olja i glasflaskor och ägg som förstör andra förpackningar, när de går sönder, säger Martin Hörberg.

När det gäller förpackningstyper tycker Martin Hörberg att wellpapp har flera fördelar.
”Wrap around-tråg i wellpapp är till exempel bättre än öppna brickor för mejeriprodukter som kvarg och crème fraiche”, menar han.

En av nycklarna till minskat matsvinn tror Martin Hörberg är ökat samarbete mellan olika aktörer i livsmedelskedjan.
”På ICA samarbetar vi kontinuerligt med våra leverantörer och övriga aktörer i svensk dagligvaruhandel kring förpackningsfrågor. Vi har bland annat hjälpt till att ta fram en förpackningsguide i nära samarbete med dagligvarubranschens representanter”, berättar han.

Guiden ger till exempel tips och råd vid design av nya förpackningar och vid justering av existerande förpackningar – för att säkerställa att de håller genom hela varuflödet. Den listar också de vanligaste förpackningsfelen och hur man undviker dem. Initiativtagare till guiden är hållbarhetsorganisationen ECR Sverige, vars huvudmän är Dagligvaruleverantörers Förbund och Svensk Dagligvaruhandel.
Vill du studera förpackningsguiden? Läs eller ladda hem ned via pdf-länken nedan!

Ladda ner PDF: forpackningsguide.pdf


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-09-19

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Livsmedel Övriga Övrigt Övrigt Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK