...
”Åter till kylen”-etikett räddar liv i USA

Nästan 53 miljoner invånare i USA blir varje år sjuka av dålig mat och tusentals dör i sviterna av allvarliga matförgiftningar. Många av fallen inträffar i hemmen och beror på okunskap och felaktig behandling av livsmedel.
Nu ska företaget Chromatic Technologies Inc. (CTI) bidra till att minska antalet matförgiftningar med hjälp av en patentsökt termokromatisk tryckfärg, som ska användas till etiketter på förpackningar med värmekänsliga livsmedel som mjölk, grädde, yoghurt, m.fl. Etiketterna skiftar utseende och talar om för konsumenterna, när det är dags att ställa tillbaka födoämnena i kylen för att inte riskera skadlig bakterietillväxt.


”De flesta konsumenter vet att det är viktigt med livsmedelssäkerhet i hemmet, men de behöver hjälp med att förstå hur länge de kan ha livsmedelsprodukter ute från kylen”, säger CTI:s marknadschef Patrick Edson.

Enligt statistiken inträffar mer än vart femte fall av matförgiftning i USA i hemmen och beror i de allra flesta fall på att livsmedel tillagats felaktigt eller för kort tid eller på att livsmedel stått framme för länge, i stället för att ställas tillbaka i kylskåp innan temperaturen i produkterna blir för hög och tillväxt av skadliga bakterier sätter igång.
Amerikanska jordbruksdepartementets avdelning för livsmedelssäkerhet rekommenderar att kyld mat, som vistats i temperatur över 40 Fahrenheit (4,45 Celsius) i mer än två timmar, bör kasseras, för att undvika risken för tillväxt av skadliga bakterier som bacillus cereus, clostridium perfringens, salmonella and stafylokocker.

”En ´Åter till kylen´-etikett på förpackningen är ett enkelt sätt att förhindra matförgiftning. Så länge temperaturen i livsmedlet är säker, syns inte varningstexten, men så snart temperaturen närmar sig en kritisk punkt träder en varningstext fram, som säger att det är dags att ställa in förpackningen i kylen”, säger Patrick Edson.

CTI:s specialutvecklade tryckfärg, som består av en kombination av termokromatiska färger, kan tryckas på olika substrat som pappers- och plastfilmsetiketter, metallburkar, kartong, etc.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-10-04

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Etikett/Märkning Etikett/Märkning Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK