...
Samarbete inom bioplaster:
PLA-film som tål hög värme kan ersätta oljebaserad plast

Brittiska Innovia Films, som är specialiserade på tillverkning av bioplastfilmer, ska tillsammans med holländska Corbion Purac, ledande producent inom mjölksyra och laktider, utveckla mjölksyrabaserade bioplastfilmer som är såväl transparenta som motståndskraftiga mot höga temperaturer.

”Bioplastfilmers svaghet är att de är dimensionsinstabila vid höga temperaturer. En värmetålig bioplastfilm har därför en stor marknadspotential och innebär stora möjligheter för såväl Innovia som Corbion Purac”, säger Innovias produktutvecklingschef Steve Langstaff.

Bakgrunden till samarbetet mellan de två företagen är att Corbion Purac efter lång forskning och många försök lyckats framställa en värmetålig mjölksyrabaserad biopolymer (PLA). Innovia insåg potentialen att från denna tillverka värmetåliga bioplastfilmer och ett samarbete inleddes mellan de två.

Många bioplaster, inklusive PLA, har begränsad förmåga att stå emot högre temperaturer, vilket begränsat deras användningsområden inom såväl förpackningar som i andra applikationer. Många förpackningsanvändare har därför tvingats använda traditionella oljebaserade plaster i produkter som måste kunna tåla värme.

De försök som Innovia och Corbion Purac nu gjort med den nya värmetåliga PLA-plasten visar att det går att tillverka transparenta bioplastfilmer, som har egenskaper i klass med exempelvis oljebaserad PET, och som krymper betydligt mindre vid höga temperaturer jämfört med existerande PLA-filmer.

Innovia skriver i ett pressmeddelande att möjliga användningsområden för de temperaturtåliga PLA-filmerna är förpackningar inom såväl livsmedel som non-food samt många industriapplikationer. Eftersom den klarar temperaturer för sterilisering kan den nya filmen exempelvis användas till påsförpackningar för juice, soppor, etc. Lämpliga non-food applikationer är sådana som utsätts för högre temperaturer, antingen vid konverteringen eller vid användning. Som exempel nämner Innovia skyddsfilm för mobiltelefoner, fönsterfilmer, releaseliner till självhäftande etiketter, m. fl.

Corbion Puracs mjölksyraprodukter kommer från förnyelsebara råvaror som icke-genmodifierade sockerrör. Företaget har utvecklat homopolymer mjölksyra som tål kokande vatten och de båda samarbetsparterna anser det möjligt att tillverka en mjölksyrabaserad polymer, som kan ersätta oljebaserade plaster och på så sätt minska användningen av fossila bränslen.

Vid den stora K-mässan i Düsseldorf 16 – 23 oktober kommer Innovia och Corbion Purac att visa upp en rad transparenta prototypfilmer med hög värmetålighet, som man nu utvecklat. Produkterna visas i Corbion Puracs monter.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-10-11

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK