...
Vikande finpappersmarknad gör att Grycksbo nu satsar på förpackningar
Exempel på applikationer, som Arctic Paper Grycksbos nya förpackningsmaterial är lämpliga till.
Produktchef Jaana Ahlroos, Arctic Paper Grycksbo.

Papperstillverkaren Arctic Paper Grycksbo, som tidigare enbart tillverkat finpapper till tidningar, böcker, kartor, mm., ger sig nu också in på förpackningsområdet.
Företaget har i dagarna lanserat en serie bestrukna kartong- och papperskvaliteter, som är avsedda att användas till förpackningar för exempelvis kosmetika, läkemedel, mm. samt som förtryckt liner till enkelwell eller för laminering med kartong.
Bakgrunden till satsningen är att Arctic Paper söker nya marknader, eftersom finpappersmarknaden minskar i Europa.


”Vi har under det senaste året genomfört ett omfattande utvecklingsprojekt, som innefattat såväl marknadsstudier som teknisk produktutveckling vid bruket och hos förpackningskonverterare, säger Jaana Ahlroos, produktchef för Arctic Papers bestrukna sortiment.

Arctic Paper Grycksbos nya familj av förpackningsmaterial har fått namnet AP-Tec och består av tre olika produkter:
AP-Tec Liner är en högvit, bestruken och helblekt liner, speciellt lämplig för förtryckning och laminering på enkelwell eller solidkartong. Företaget skriver att den passar bra i förpackningar till varumärken, som kräver avancerat tryck, hög vithet och finish.
AP-Tec Pack är en högvit, dubbelsidig och bestruken finkartong, speciellt avsedd för mindre kapslar med höga krav på tryckkvalitet, processbarhet och kostnadseffektivitet.
Den tredje produkten i sortimentet är AP-Tec Flex, ett högvitt, bestruket förpackningspapper, som lämpar sig väl för extrudering och laminering av papper till flexibla förpackningar.

”Våra AP-Tec produkter är alla tillverkade av nyfiber, vilket är en klar fördel mot returfiber i många applikationer och med vår bestrykningsteknologi, Mirroblade®, får vi både bra tryckresultat och högre bulk. För oss är det därför logiskt att satsa på utvalda förpackningssegment, där hög vithet , bra bildåtergivning och bra konverterbarhet krävs”, säger Jaana Ahlroos.

För att klara satsningen på förpackningsmaterial har man modifierat två av brukets tre pappersmaskiner.

”Vi tror mycket på den här satsningen, men samtidigt så vet vi att det här kommer att innebära ett tufft arbete framåt , för det finns många konkurrenter där ute, som jobbar på det här området. Men vi tror på våra produkter och på vårt kunnande här i Grycksbo”, säger Jaana Ahlroos i en intervju med Sveriges Radio.

Bruksledningen i Grycksbo kalkylerar med att den nystartade förpackningsdelen om två år ska svara för 20 procent av produktionen. Vid bruket pågår just nu ett tufft besparingsprogram, som bland annat innebär personalreduceringar (läs här). Genom satsningen på förpackningsområdet hoppas man nu kunna vända trenden och säkra brukets fortlevnad.
”Förpackningarna blir en viktig del i vårt arbete för att förbättra vårt resultat”, säger Jaana Ahlroos till SR.

Arctic Paper Grycksbo ingår i Polenbaserade Arctic Paper, som har sitt ursprung i den svenska Trebruk AB-koncernen, grundad 1990 med Munkedal som ett av bruken
Genom åren har Arctic Paper expanderat både geografiskt och produktionsmässigt och koncernen har idag bruk i Sverige (Grycksbo och Munkedal), Polen (Kostrzyn och Odra) och Tyskland (Mochenwangen). Efter en mycket uppmärksammad anbudsaffär i början av det här året är Arctic Paper numera också majoritetsägare i svenska massatillverkaren Rottneros (läs här).


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-10-16

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kartong Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK