...
Iggesund massutbildar anställda i miljöfrågor

Under hösten genomför kartongtillverkaren Iggesund Paperboard en miljöutbildning för samtliga de närmare 900 anställda vid Iggesunds Bruk i Sverige. Deltagarna kommer att få en halv dags orientering i aktuella miljöfrågor.
”Vi tycker att det är viktigt att våra anställda vet var företaget står, vilken miljöpåverkan vi har haft historiskt och inte minst var vi står idag. Jag vill att våra medarbetare ska vara medvetna om hur de faktiskt kan påverka vår miljö genom sitt beteende på sin arbetsplats”, säger Anna Mårtensson (bilden), miljöchef vid Iggesunds Bruk.


Bakom utbildningen ligger önskemål både från myndigheter och certifieringsorgan, men också en önskan att göra fler anställda ännu mer medvetna om aktuella miljöfrågor som i ett led att minska miljöpåverkan.

”Mycket kan göras och har gjorts i form av stora investeringar. Men vi behöver också det vakande ögat från den enskilde medarbetaren, den som ser att ett flöde verkar felaktigt eller att en bullerkälla skulle kunna kapslas. Men det får man bara om den enskilde medarbetaren vet vilka krav som ställs och varför, därför är den här utbildningen viktig”, fortsätter Anna Mårtensson.

Iggesunds Bruks utsläpp till luft och vatten, energifrågor och hur restprodukter behandlas är viktiga inslag i det som förmedlas till alla anställda. Uppmärksamhet ägnas också åt de omfattande kontrollsystemen, som är betydligt mer omfattande än myndighetskraven. Utbildningen äger inte enbart rum i skolsalar, utan också ute i den industriella verkligheten, där deltagarna kan se vad som görs och vilka effekter det får.

För första gången redovisas också effekterna av den nya sodapanna för 2,3 miljarder kronor, som togs i drift i juni 2012 vid Iggesunds bruk.
”Hittills har vi mest pratat om de energieffekter som vi fått ut av den nya sodapannan. Nu är det dags att tala om vad den betyder för den lokala miljön – efter intrimning kan vi se att utsläppen av svavel och partiklar från sodapannan mer än halverats”, menar Anna Mårtensson.

Vid Iggesunds Bruk vägs miljöfrågorna sedan decennier in i varje investeringsbeslut. Över tid innebär det att en minskad miljöpåverkan byggs in i hela tillverkningsprocessen.

”Ett mångårigt och långsiktigt hållbarhetsarbete har grundlagt dagens situation, där vi har en mycket låg miljöpåverkan. Att skapa en ökad medvetenhet bland alla anställda är ett logiskt ytterligare steg som säkert kommer att ge ytterligare resultat”, säger Anna Mårtensson.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-10-16

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK