...
Nytt förpackningspapper från SCA kan bli räddningen för Ortvikens bruk
”Det här är en del av lösningen för Ortvikens framtid”, säger platschefen Kristina Enander.

SCA Forest Products har utvecklat ett nytt och lätt förpackningspapper, som ska tillverkas vid SCA:s anläggning i Ortviken. Det rapporterar flera media, bland annat P4 Nyheterna Västernorrland och Sundsvalls Tidning (ST). Pappret kan bli räddningen för bruket, som kämpat i ekonomisk motvind de senaste åren.
Det nya pappret, som är tryckbart och kan förses med plastskikt, kan bland annat användas till olika typer av livsmedelsförpackningar. Förpackningar för kaffe , kex, cateringprodukter till flyg, etc. är några exempel på lämpliga användningsområden.
”Det här är en del av lösningen på vår framtid”, säger platschefen Kristina Enander till ST.


Efterfrågan på tidningspapper och magasinspapper, som hittills varit Ortvikens tillverkningsprodukter, har sjunkit markant de senaste åren och pressen på bruksledningen att hitta nya och lönsamma produkter har varit stor. Men nu hoppas man på ljusare tider. Det nya förpackningspappret, som utvecklats av SCA Forest Products i samarbete med SCA Research and Development samt massafabriken SCA Östrand, tror man har stor potential att konkurrera med jämförbara material och på så sätt kapa åt sig marknadsandelar på förpackningsmarknaden.

”Vi har jobbat intensivt med detta i två år. Här finns en marknad, som växer med ett par procent i Europa varje år och marknaden finns ganska nära”, säger Rolf Johannesson, marknadsdirektör på SCA Forest Products, till ST.

Det nya pappret produceras på Ortvikens äldsta pappersmaskin PM2, som annars används för tillverkning av tidningspapper. Pappret tillverkas i Ortviken, medan plastbeläggningen sker på annat håll. Planerna är att produktionen av det nya förpackningspappret inom två år ska uppgå till 75.000 ton, vilket motsvarar cirka 10 procent av Ortvikens produktion.

SCA har redan börjat smyglansera pappret och nu väntar man på marknadens reaktioner.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-11-12

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Övrigt Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK