...
Självöppnande matförpackning vinner ännu ett prestigefyllt pris
Sustainable Expanding Bowl är expanderande och självöppnande.
Hjalmar Granberg, materialforskare vid Innventia och ansvarig för teamet bakom den självöppnande förpackningen The Sustainable Expanding Bowl, tog emot priset i klassen Bio vid mässan Elmia Subcontractor i Jönköping.

Forskningsinstitutet Innventia, som tillsammans med svenska designbyrån Tomorrow Machine har utvecklat den expanderande och självöppnande matförpackningen ”Sustainable Expanding Bowl”, vann förstapriset inom kategorin Bio vid utdelningen av årets Plastovationer Awards i samband med mässan Elmia Subcontractor i Jönköping.
Tidigare i år tilldelades det innovativa förpackningskonceptet ett annat prestigefyllt pris i samband med The Dieline Package Design Conference 2013 i San Francisco, USA (läs här).


Plastovationer Awards delas ut i fem kategorier: Plastovationer, Produktutveckling, Komposit, Bio samt Energieffektivisering och Innventia och Tomorrow Machine får priset i kategorin Bio med jurymotiveringen:
för att ha skapat ett spännande framtidskoncept i form av en självexpanderande förpackning för frystorkad mat. Genom att utnyttja de unika egenskaperna hos Innventias mekanoaktiva biomaterial låter man gammal och ny teknik mötas i ett innovativt gränsöverskridande. Resultatet är en elegant förpackningslösning med ett brett användningsområde.”

Sustainable Expanding Bowl är en s.k. demonstrator, en prototyp som tagits fram för att visa möjligheterna med ett nytt interaktivt material från förnybara råvaror. Demonstratorn har redan väckt stort intresse på forsknings- och designbloggar över hela världen och firade stora triumfer i och med atty man fick det internationella designpriset The Dieline Sustainable Packaging Award 2013 i USA tidigare i år.

Den sinnrika konstruktionen hos Sustainable Expanding Bowl har formgetts av designduon Anna Glansén och Hanna Billqvist i Tomorrow Machine, i ett unikt samarbete med Innventias materialforskargrupp under ledning av Hjalmar Granberg.

Utgångspunkten för formgivarna var de inneboende funktionerna hos materialet, en kartong med aktiva egenskaper, som gör att materialet reagerar på värme och fukt. Tack vare den expanderande funktionen kan förpackningens storlek minimeras och man slipper transportera luft i förpackningen.

”Vi är jätteglada och stolta! Detta är ännu ett tecken på att våra nya material från skogen vinner mark inom helt nya områden och branscher”, säger Catharina Ottestam, chef för affärsområde Packaging Solutions hos Innventia.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-11-18

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kartong Kartong Livsmedel Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK