...
Gemensamt projekt resulterade i lättare läkemedelsförpackningar

Läkemedelsföretag kan nu dra nytta av lättare förpackningar än tidigare. Det visar ett gemensamt projekt, som genomförts av materialtillverkaren Stora Enso, förpackningsproducenten Edelmann och packmaskintillverkaren Uhlmann
Företagen har testat och godkänt en kartong med lägre ytvikt för produktion av läkemedelsförpackningar på snabba förpackningslinjer. Kartongen är Stora Ensos Tambrite-kartong med en ytvikt på 215 g/m2, som utan problem och utan att man tummar på förpackningsegenskaperna kan användas i stället för de kartongkvaliteter med ytvikten 250 g/m2, som normalt används.


”Projektet kombinerar Stora Ensos materialexpertis med konverterings- och fyllningsexpertisen hos ledande förpackningsleverantörer för läkemedelsindustrin”, säger Wilfried Schmahl, Segment Development Manager på Stora Enso, som arbetar både med läkemedelsföretag och med choklad- och konfektyrvarumärkesägare.

Den minskade förpackningsvikten ger besparingar och miljöfördelar genom hela leveranskedjan och produktens livscykel samt innebär lägre materialåtgång och vikt under lagerhållning och transport, mindre förpackningsavfall och avgifter samt ett lägre koldioxidavtryck.

”Genom att fokusera på ett mål lyckades vi tillsammans optimera alla faktorer och åstadkomma det effektivaste och mest hållbara resultatet: minimerad materialåtgång, utmärkta tryck- och konverteringsegenskaper inklusive möjlighet att trycka säkerhetskoder med maximal hastighet på fyllningslinjen”, säger Wilfried Schmahl.

Utvecklingsprojektet startade med trycktester i slutet av 2012. Stora Ensos Tambrite-kartong jämfördes med flera konkurrerande kartonger med ytvikten 250 g/m2, som normalt används i läkemedelsförpackningar. Edelmann tillverkade förpackningar i tre olika storlekar och förpackningstestet gjordes på en av Uhlmanns avancerade snabba förpackningslinjer med maxhastigheten 300 förpackningar per minut. Tambrite med lägre ytvikter från 235, 225 och ner till 215 g/m2 kördes problemfritt med full hastighet.

Användningen av lättare förpackningar demonstrerades framför publik på FachPack-mässan i Tyskland i slutet av september, där man i Uhlmanns monter körde Tambrite-förpackningar på 215 g/m2 på förpackningslinjen BEC300.

Den innovativa lösningen marknadsförs nu av Edelmann under namnet ValueCase.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-11-22

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kartong Kartong Läkemedel Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK