...
Sealed Air lanserar skyddsförpackningar tillverkade av svampmycel och havre!
Det nya materialet, tillverkat av havreavfall och svampmycel, påminner om expanderad plast och har samma styrka och stötskyddande egenskaper.

USA-baserade Sealed Air Corporation planerar att börja tillverkning av skyddande och stötdämpande förpackningar baserade på jordbruksavfall och svampmycel!
De annorlunda förpackningarna ska produceras i Sealed Airs tidigare stängda fabrik i Cedar Falls i staten Iowa.
De svampbaserade förpackningarna, som går under namnet Restore Mushroom Packaging, tillverkas enligt en teknik utvecklad av företaget Ecovative Design LLC, beläget i Green Island, New York.


Sealed Airs fabrik i Cedar Falls, som tillverkade flexibla filmer för företagets Cryovac-division, stängdes år 2008 och har legat i malpåse sedan dess. Men nu har Sealed Air inlett en omfattande upprustning och ombyggnad av fabriken för att möjliggöra tillverkningen av ”svampförpackningarna”.

Att tillverka förpackningar av svampmycel låter kanske konstigt, men enligt upphovsmännen hos Ecovative Design är deras svampbaserade förpackningsmaterial tillförlitligt och starkt. Materialet påminner om expanderad plast och sägs kunna ersätta expanderade material tillverkade av exempelvis polystyren, polypropen, polyeten, etc.

Det nya förpackningsmaterialet tillverkas genom att jordbruksavfall i form av restprodukter av havre ”ympas” med svampmycel. Mycelet växer snabbt och bildar ett invecklat, sammanvävt nätverk av svamptrådar, vilka livnär sig på havreavfallet. När mycelnätet växt sig tillräckligt starkt upphettas materialet så att mycelet dör varefter materialet smälter samman och bildar en styv, plastliknande substans.

”Ecovative har haft stor framgång genom att använda de unika egenskaperna hos svampmycel för tillverkning av skyddande och stötdämpande förpackningar. Den här tekniken passar vårt Smartlife-program, som syftar till att minska förpackningsavfallet i hela tillverknings- och leveranskedjan och hjälpa våra kunder att nå sina hållbarhetsmål”, säger Ryan Flanagan, VD för Sealed Airs affärsområde Protective Packaging.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-11-25

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Övrigt Övrigt Transport

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK