...
Færch Plast lanserar ny typ av bakteriehämmande absorbent

Danska plastförpackningstillverkaren Færch Plast A/S har träffat en överenskommelse med nordamerikanska absorbentsspecialisten Paper Pak Industries (PPI), som innebär att Færch Plast kommer att integrera en av PPI:s absorbentlösningar i sina plasttråg för packning av färskt kött (bilden).
PPI:s produkt heter UltraZap®XtendaPak och det är en ny typ av absorbent, som förhindrar bakterietillväxt och gör att köttet bevarar sin saftighet.


Noggranna laboratorieförsök har visat att färskt kött, som förpackas tillsammans med den nya absorbenten, får 1 – 2 dagars längre hållbarhet och att köttet behåller sitt fräscha utseende ända till sista förbrukningsdag. Och för färsk fisk uppges hållbarheten öka ännu mer.

”Det speciella med den här nya absorbenten är att den aktiveras först när köttsaften börja ´läcka´ från det färska köttet, dvs. ungefär på tredje dagen efter inpackningen. Absorbenten avger sedan långsamt koldioxid under flera dagar, vilket håller ner bakterienivån och bevarar köttets saftighet och färskhet”, säger Jesper Emil Jensen hos Færch Plast.

Den nya typen av absorbent från PPI, som egentligen borde kallas för en ”emittent” eftersom den inte i första hand tar upp ämnen från omgivningen utan i stället avger ämnen, kan också bidra till att minska det stora matspillet. Enbart i Danmark kasserar livsmedelsbutikerna årligen cirka 2.000 ton färskt kött och andra matprodukter, som måste slängas därför att produkterna ratats av konsumenterna på grund av ofräscht utseende redan innan sista förbrukningsdag uppnåtts.

”Det är utmärkt att vi nu kan förse våra kunders plasttråg med en absorbent från PPI. Det innebär en rad fördelar för både producenter och återförsäljare och vi är övertygade om att absorbenten kommer att förlänga hållbarheten på de förpackade produkterna och på så sätt minska spillet”, säger Jesper Emil Jensen.

Även om den nya absorbenten har andra funktioner än traditionella absorbenter, så ser den till det yttre likadan ut som sådana, vilket innebär att den ger ett bekant och accepterat utseende åt förpackningen. Faerch Plast räknar därför med att den utan problem ska anammas av konsumenterna.

”Vi är nu beredda att lansera våra plasttråg försedda med PPI-absorbenter i hela Norden och vi ser fram emot att börja med de första leveranserna”, avslutar Jesper Emil Jensen.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-11-27

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Livsmedel Marknad Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK