...
Bioplaster växer starkt under de kommande åren enligt ny rapport

Den globala efterfrågan på bioplaster kommer att öka med nitton procent per år fram till år 2017 och då ha en volym på 960 000 ton. Detta enligt en rapport från The Freedonia Group. Då kan man också säga att bioplastindustrin på allvar är en faktor att räkna med på ett antal kommersiella marknader och applikationer.

”En robust tillväxt i efterfrågan väntas på i stort sett alla geografiska marknader och drivkraften är konsumenternas önskan om hållbara material, den ökande användningen av bioplaster hos plastbearbetare och kompounderare tillsammans med ny produktutveckling som gör det möjligt att använda materialen inom fler sektorer”, säger Kent Furst, som är analytiker hos Freedonia.
 
Trots denna snabba ökning i efterfrågan förväntas bioplatserna fortfarande bara svara för mindre än en procent av den totala plastmaterialmarknaden år 2022.
”Framgången för bioplasterna kommer först och främst att vara beroende av priset och materialens egenskaper och storskalig övergång till bioplaster kommer inte att ske innan materialen ligger i nivå med konventionella plaster”, slår Furst fast.
 
Stärkelsebaserade material och PLA (poly lactid acid) kommer fortsatt att vara dominerande fram till år 2017 och svara för över sextio procent av efterfrågan. Stärkelsebaserade material kommer att gynnas av förändrad lagstiftning gentemot vanliga plastprodukter som till exempel bärkassar av plast. Efterfrågan på PLA kommer att gynnas av utvecklingen av material och compound med förbättrade egenskaper som är användbara inom fler områden som till exempel fiber, fordons- och elektroniska komponenter. De allra snabbaste framstegen förväntas dock vanliga, men biobaserade plaster som polyeten och polypropen få. Dessa material har just börjat ta för sig på marknaden.
 
Västeuropa var den största förbrukaren av bioplaster år 2012 och svarade för över hälften av den globala efterfrågan. Denna del av världen kommer att ha en fortsatt stark tillväxt fram till år 2017 tack vare ny lagstiftning och åtgärder som är till fördel för bioplaster jämfört med konventionella material. I Nordamerika kommer tillväxten också att vara stark och efterfrågan kommer att mer än fördubblas, främst genom ökad förbrukning av PLA och konventionella, biobaserade plaster. Den asiatiska regionen kommer främst att stiga tack vare den stadiga tillväxten i Kina som har blivit en stor konsument av bioplaster, främst för tillverkning av produkter avsedda för export.
 
Freedonias rapport heter World Bioplastics och omfattar 367 sidor. Den publicerades nu i november och kostar 6.300 US - dollar.


Bo Wallteg

Editor-in-chief & Publisher
BO WALLTEG
bo@packnews.com

Publicerad: 2013-11-28

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Förpackningsmaterial

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK