...
Energisnål etikettering och lägre vikt i ny PET-flaska från Coca-Cola Brazil

I Brasilien har Coca-Cola lanserat en ny typ av PET-flaska för bordsvatten. Flaskan, som fått namnet Crystal Eco, innehåller 20 procent mindre PET än tidigare flaskor och fyllare är det brasilianska företaget Spaipa, som nyligen köptes upp av Latinamerikas största producent av läskedrycker, Coca-Cola Femsa i Mexico.
Crystal Eco-flaskorna är inte bara lättare än sina föregångare, utan i fyllningslinjen etiketteras de dessutom med en nyutvecklad metod av etiketteringspecialisten P. E. Labellers, som ger stora besparingar vad gäller såväl energiåtgång som fysiskt utrymme i fyllningslokalerna.


P. E. Labellers nya koncept kallas Adhesleeve och innebär bland annat att flaskorna förses med plastetiketter som har ett självhäftande akrylbaserat lim. Metoden innebär en 70-procentig reducering av elförbrukningen, eftersom ingen uppvärmning av smältlim för etikettapplicering behöver göras. Dessutom gör det akrylbaserade limmet i etiketterna att hela flaskan – inklusive etikett och lim – är direkt återvinningsbar utan materialseparation.

Att inget smältlim används innebär också att man slipper användandet av kemiska lösningsmedel för rengöring av etikettapplikatorer.

En ytterligare besparing är det utrymme, som behövs i förpackningslinjen: där man tidigare behövde ett 250 meter långt transportband för etikettering och nedkylning med fläktar kan man i dag klara sig med ett transportband på 55 meter.

Förutom att mängden PET minskats med 20 procent i den nya Crysta Eco-flaskan har man med den nya etiketteringsmetoden också kunnat reducera etikettmaterialets tjocklek med 30 procent – från 35 my till 25 my

Den nya flaskan har nyligen tilldelats utmärkelsen "Grandes Cases de Embalagem 2013" i Brasilien.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-12-02

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Plast Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK