...
Enda svenska bidraget belönades när 139 förpackningar blev ”världsstjärnor”
Clas Ohlsons bälgvikta flyttlådor, sammanfogade i handtagsförsedda multipack, gav en World Star till Smurfit Kappa Sverige.

Den årliga globala förpackningstävlingen World Star, som arrangeras av WPO (World Packaging Organisation), har nu avgjorts för säsongen 2013-2014. 25 domare från hela världen har sammanträtt i Barcelona och bedömt 249 tävlingsbidrag från 35 länder.
Ett enda svenskt bidrag fanns med i tävlingen – och det bidraget var en av 139 förpackningar, som belönades med en prestigefylld ”världsstjärna”.
Den vinnande svenska förpackningslösningen var en specialdesignad bälgvikt flyttlåda, tillverkad av Smurfit Kappa Sveriges enhet i Gävle för handelskedjan Clas Ohlson.


För att få vara med i World Star-tävlingen krävs att de deltagande bidragen tidigare prisbelönats i liknande nationella eller regionala förpackningstävlingar, arrangerade av respektive länders officiella förpackningsorganisationer. Här på hemmaplan heter den tävlingen som bekant Scanstar och arrangeras av Scandinavian Packaging Association (SPA), som är ett är ett samarbetsorgan för de fem nordiska ländernas nationella förpackningsorganisationer.

I årets Scanstar belönades åtta förpackningar (läs här) vilka därmed automatiskt fick möjlighet att gå vidare och deltaga i World Star-tävlingen. Av dessa åtta vinnare var ett bidrag från Sverige – och det var den innovativa flyttlådan från Smurfit Kappa Sverige, som nu alltså även belönats med en World Star. packnyheter.se gratulerar!

Idén till Smurfit Kappas förpackningslösning för Clas Ohlsons flyttlådor var från början att skapa mer cityanpassade flyttlådor, lätta att bära och hantera på vägen hem från butiken. Konstruktören Lars Petersson på Smurfit Kappa i Gävle löste problemet genom att utveckla bälgvikta flyttlådor, som packas i flerpack och förses med handtag. Den slutliga lösningen underlättar stapling av lådor samt möjliggör hemtransport av 4+4 lådor med hjälp av ett handtag.
Förpackningslösningen är enkel och funktionell för transport och lagring av lådor, den representerar ett minimum av materialanvändning”, skrev Scanstar-juryn i sin motivering.

Förutom det prisade svenska bidraget belönades även ett antal andra nordiska Scanstar-vinnare med World Star och vi återkommer till dessa framöver.

I WPO:s World Star-tävling utses också vinnare av tre specialpriser: President´s Award, Sustanability Award och Marketing Award. Vinnarna av dessa tre prestigefyllda utmärkelser kommer dock inte att offentliggöras förrän i januari 2014.

Samtliga vinnare av World Star samt av de tre specialprisen kommer att erhålla sina utmärkselser i samband med den stora förpackningsmässan interpack i Düsseldorf i mitten av maj nästa år.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-12-03

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Övriga Övrigt Well

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK