...
Tre förpackningsjättar i samverkan bakom återvinningsanläggning för vätskekartong

Storbritanniens första återvinningsanläggning för dryckesförpackningar i kartong har nu öppnats (bilden). Anläggningen, som ligger i Stainland, nära Halifax, i West Yorkshire, är ett samarbetsprojekt mellan de tre ”tungviktarna” inom vätskekartong, Tetra Pak, SIG Combibloc och Elopak, samt förpackningstillverkaren Sonoco Alcore.
Enheten i Stainland uppges ha kapacitet nog att återvinna upp till 40 procent av alla vätskekartongförpackningar, som används i Storbritannien varje år, vilket innebär en möjlig återvinning av 1,25 miljarder förpackningar.


Återvinningsanläggningen invigdes av ministern för resurshushållning, Lord de Mauley, som i sitt tal betonade anläggningens betydelse som ”spelförändrare”.
”Tidigare har vi tvingats exportera alla använda dryckesförpackningar till andra länder för återvinning, men nu kan vi ta hand om merparten själva på hemmaplan. Det här är också ett strålande exempel på hur förpackningstillverkarna tar ansvar för sina produkter”, sade Lord de Mauley vid invigningen.

De tre vätskekartongjättarna Tetra Pak, SIG Combibloc och Elopak har gemensamt bildat alliansen ACE (Alliance for Beverage Cartons & the Environment), och har tillsammans med Sonoco Alcore tagit initiativ till den nya återvinningsanläggningen, som är uppförd i anslutning till en av Sonoco Alcores produktionsanläggningar.

Den vätskekartong, som återvinnes vid anläggningen, kommer efter materialseparation, tvättning, etc. att omvandlas till returfiber, som i sin tur kommer att användas av Sonoco Alcore vid deras tillverkning av kartonghylsor, bobiner, mm. Även andra material som utvinnes vid återvinningsprocesserna, som plast och aluminium, kommer att återvinnas eller återanvändas.

”Detta är fantastiska nyheter för kartongindustrin”, sade Gavin Landeg, miljöchef Tetra Pak UK & Ireland, vid invigningen och fick medhåll av Elopaks marknadschef för Storbritannien och Irland, Clive Brown, som menade att öppnandet av enheten i Stainland är ”den viktigaste återvinningshändelsen i Storbritannien på flera år”.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-12-05

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Industri Kartong Kartong Kartong Livsmedel Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK