...
”Vispad cellulosa” kan ersätta EPS
Åsa Ek är utvecklingschef vid Cellutech.
Ett ultratunt högtalarmembran – 50 my! – tillverkat av magnetisk nanocellulosa.

Stockholmsbaserade Cellutech är ett nystartat företag, som med utgångspunkt från trä utvecklar nya spännande material, vilka bland annat kan användas i förpackningar.
Cellutech samarbetar med Wallenberg Wood Science Cente och med forskare från både KTH och Chalmers och vidareutvecklar idéer därifrån.
Ett exempel på en Cellutech-produkt är deras NFC-foam (bilden) : dvs. ”skummad cellulosa” som bildat ett poröst och lätt material påminnande om expanderad polystyren (EPS). Materialet skulle kunna användas i alla sammanhang där EPS i dag är vanligt, exempelvis som stötskydd eller isolering i förpackningar eller inom byggindustrin.


De tekniker, som Cellutech utvecklar i dag, spänner från cellulosaskum till magnetiska kompositmaterial, ihåliga cellulosasfärer och superhydrofoba ytor.

”Vår vision är att erbjuda innovativa tekniker och material, som uppfyller dagens behov av en hållbar framtid”, säger Åsa Ek, utvecklingschef på Cellutech.

Cellutechs skummade cellulosa bygger på en idé från forskargruppen på KTH. Materialet framställs genom att pappersmassa/cellulosa mals ner till nanoform och sedan ”vispas” till en marängliknande porös form, som när den stelnat blir till ett EPS-liknande material.

Ett annat spännande ”trämaterial” från Cellutech är magnetisk cellulosa, som är ett kompositmaterial bestående av nanocellulosa och magnetiska nanopartiklar. De magnetiska partiklarna finns jämnt utspridda i nanocellulosan och i filmform kan materialet användas för att exempelvis tillverka ultratunna högtalare!

Den magnetiska nanocellulosan är även den utvecklad vid KTH, av en forskargrupp under ledning av Richard Olsson och Lars Berglund.

N.B.: Cellutech och deras högintressanta ”trämaterial” kommer att presenteras närmare vid nästa års Pacsem-konferens i Karlstad, då Cellutechs utvecklingschef Åsa Ek kommer att vara en av föreläsarna.
Pacsem 2014 äger rum i mars och arrangeras av The Packaging Arena (läs
här).


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-12-19

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK