...
Elanders gör storaffär:
Köper Singapore-företag och växer med 60 procent

Svenska Elanders AB flyttar fram sina positioner i Asien genom att förvärva det Singaporebaserade Supply Chain-bolaget Mentor Media Ltd. Genom förvärvet, som är företagets hittills största affär och innebär en tillväxt med 60 procent, ökar Elanders årliga omsättning från cirka 2,2 till 3,5 miljarder kronor och antalet medarbetare stiger från cirka 1.900 till 3.600.
”Med Mentor Media blir Elanders nu en komplett leverantör inom Supply Chain, där förpackningar och annat tryck ofta är delkomponenter”, säger Elanders VD och koncernchef Magnus Nilsson (bilden).


Elanders skriver i ett pressmeddelande att Mentor Media kommer att konsolideras i Elanders från och med 1 januari 2014 och beräknas bidra till en väsentlig resultatökning redan under 2014.

”Vi tar nu ett steg uppåt i värdekedjan och utökar vårt erbjudande till globala kunder. Genom förvärvet tar vi ytterligare kliv i vår strategiska positionering att minska vår exponering mot traditionellt tryck”, säger Magnus Nilsson.

Elanders köper Mentor Media av en asiatisk investmentfond och köpeskillingen uppgår till 48 miljoner US-dollar (cirka 312 miljoner kronor) på skuldfri basis. Finansieringen av förvärvet sker via en kombination av externa krediter och nyemission.

Mentor Media har verksamheter i åtta länder, där de största är Kina, Singapore, Indien och USA. Bolaget är även representerat i Japan, Mexiko, Taiwan och Tjeckien. Under 2013 förväntas bolaget omsätta cirka 185 miljoner US-dollar.
Mentor Media är specialiserade på värdeadderande tjänster till företag inom elektronik- och datorbranschen och med särskilt fokus på produkt- och komponentflöden med extremt korta ledtider och omfattande statistikrapportering till kunderna. Verksamheten är uppbyggd kring sofistikerade IT-lösningar och tjänsteutbudet omfattar bland annat sourcing, inköp av delkomponenter, orderhantering och lagerhållning, fullfilment, distribution, e-handelslösningar samt olika after-sales-tjänster.

”Vi skapar nu tre starka områden inom Elanders: Print & Packaging Solutions, Supply Chain Solutions and e-Commerce Solutions. De senaste åren har vi haft ett högt tempo i att omvandla Elanders från en klassisk tryckerikoncern till ett företag som erbjuder globala lösningar för våra kunder inom print, packaging, e-commerce och nu även supply chain. Mentor Media har en stark position i Asien, vilket innebär att Elanders nu blir ett företag som har cirka 40 procent av omsättningen i tillväxtregionen Asien”, säger Magnus Nilsson

”Vi har byggt upp en verksamhet som vi är väldigt stolta över och som en del av Elanders kommer vi att bredda och stärka erbjudandet till våra nyckelkunder” säger Lim Kok Khoon, VD och koncernchef för Mentor Media.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-01-08

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Köp/Försäljning/Samgående

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK