...
Danska forskare i EU-projekt:
Teknik med kallt plasma ger hållbarare köttförpackningar

Danska Teknologisk Institut deltar i EU-projektet Meatpack, som undersöker möjligheterna att reducera bakteriertillväxt i köttförpackningar med hjälp av s.k. ”kallt plasma”. Det skriver nyhetssajten packmarkedet
”Vi ska undersöka om bakteriemängden på det förpackade köttets yta kan reduceras med hjälp av kallt plasma och hur det påverkar hållbarhet, smak och näringsinnehåll”, säger Mari Ann Tørngren (bilden), seniorkonsulent på Danish Meat Reseach Institute (DMRI), som är en del av Teknologisk Institut.


Vid behandling med kallt plasma tillförs atmosfären i en färdig köttförpackning en stor mängd energi, som innebär att luften antar ett plasma-tillstånd, dvs varken fast, flytande eller gasformig. I plastmatillståndet utsänds ultravioletta fotoner, som innehåller reaktiva komponenter vilka kan användas för att descinificera olika ytor. Kallt plasma har visat sig ha god effekt vid rengöring av metallytor och har använts för att förlänga hållbarheten på frukt under långa transporter.

packm.dk skriver att tekonologin att behandla färdigförpackat köt med kallt plasma skall utvecklas under 2014 och under 2015 ska de danska experterna undersöka hur tekonologin fungerar i praktiken vid produktion av färskt eller värmebehandlat kött.

Meatpack-projektet är finansierat genom EU:s sjunde ramprogram och förutom danska DMRI ingår i konsortiet följande institut och företag: Stephens Fresh Foods Ltd. och The Food Machinery Company från England, Embutidos Daza SL och Recerca Industrial i Sostenible från Spanien, Holfeld Plastics Limited och Dublin Institute of Technology från Irland samt Kamea Electronics SRO från Slovenien.

Projektet, som startade med ett kick-off-möte i Dublin i december 2013, ska pågå fram till november 2015.

------------------------------------------
Fotnot: Plasma är gas i joniserad form, ett tillstånd där elektronerna rör sig fritt i förhållande till atomkärnorna. Solen och andra stjärnor består av plasma och normalt är ett plasma tusentals grader varmt.
Kallt plasma är joniserad gas i mer hanterbara temperaturer. Det anses vara ofarligt för människor, men förmår med stor effektivitet ta död på bakterier. (Källa Allt om vetenskap, m fl.)


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-01-08

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Övrigt Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK