...
Sedan panten infördes har svenskarna samlat in 23 miljarder dryckesburkar!
Katarina Lundell är kommunikationschef för Pantamera.

I år är det 30 år sedan Sverige, som ett av de första länderna i Europa, införde pant på dryckesburkar. Och på de här tre decennierna har svenska folket samlat in den imponerande mängden av 23 miljarder burkar!
När pantsystemet lanserades år 1984 återvanns 63 procent av alla burkar och idag, 30 år senare, återvinns 92 procent, vilket gör oss till ett av de bästa länderna i världen.


Antalet pantade burkar och PET-flaskor ökar för varje år i Sverige och enligt Returpack/Pantamera finns det flera orsaker till den ökade återvinningen.
”Dels handlar det naturligtvis om att vi har blivit mer miljömedvetna. En annan viktig orsak är att vi har gjort det lättare för konsumenter att återvinna sina tomma burkar och petflaskor. När konsumtionsmönstret förändras, gäller det att hänga med. Idag konsumeras allt mer dryck utomhus, vilket gör att det måste finnas fler ställen förutom butikernas pantstationer att lämna sin pant på”, säger Katarina Lundell, kommunikationschef för Pantamera.

Under de senaste åren har Pantamera inlett många samarbeten för att öka antalet pantställen runt om i landet. Bland annat samarbetar man med kommuner, turistanläggningar, arenor, bensinstationer, idrottsföreningar, festivaler för att nämna några.
”Bara under 2013 inledde vi ett 20-tal nya samarbeten, som gjort att vi fått ytterligare omkring 2.000 platser runt om i landet, där man kan lämna sin pant. Vi jobbar hela tiden för att öka återvinningen ytterligare och göra det så enkelt som möjligt för människor att gå från ord till handling”, säger Katarina Lundell.

Förutom att burkpanten firar 30-års jubileum i år är det också 20 år sedan panten på PET-flaskor infördes. Sedan panterna infördes har återvinningen konstant ökat för såväl burkar som PET-flaskor.
”Vi är ännu inte klara med statistiken för 2013, men allt pekar på att vi sätter nytt pantrekord igen. 2012 återvanns 958 miljoner burkar och mycket talar för att vi år 2013 sprängde miljardvallen!”, säger Katarina Lundell.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-01-09

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Metall Metall

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK