...
Unga ”kartongjägare” belönades
Glada elever i klass 7A på Träkvista skola i Ekerö firar att de vunnit i ”Jakten på de glömda kartongerna”.
Några av de vinnande eleverna i klass 4A Igelboda skola i Saltsjöbaden.
Sanna Harris från Tetra Pak delar ut priset till klass 3 på Lilla Järnåkraskolan i Lund.

Veckan innan jul delade Världsnaturfonden WWF och Tetra Pak för andra året i rad ut pris i återvinningstävlingen ”Jakten på de glömda kartongerna”.
Tre skolklasser, fördelade på årskurserna f-3, 4-6 och 7-9, belönades för förtjänstfullt insamlande av dryckesförpackningar i kartong. Tävlingen, som alltså varit öppen för hela grundskolan från förskoleklass till årskurs 9, har pågått under hösten och totalt har 24.285 elever från hela landet deltagit.
”Vi är jätteglada att så många elever, lärare och föräldrar engagerar sig för återvinning. Och det är glädjande att se att återvinningen av dryckeskartonger fortsätter att öka i Sverige. Om hushållen slänger kartongerna i de vanliga soporna går industrin miste om värdefull returfiber som kan bli nya produkter”, säger Erik Lindroth, miljödirektör på Tetra Pak Sverige.


Vinnande skolklasser i de tre klasskategorierna blev klass 3 på Lilla Järnåkraskolan i Lund (årskurs f -3), klass 4A på Igelboda skola, Saltsjöbaden (årskurs 4-6) och klass 7A på Träkvista skola, Ekerö (årskurs 7-9).

De vinnande klasserna får välja ett naturvårdsprojekt hos WWF att stödja till ett värde av 1.000 kronor per elev. Vinnarna i årskurs f-3 och 4-6 vinner även ett års gruppmedlemskap i Panda Planet , WWF:s speciella organisation för unga mellan 8-13 år. Dessutom får klass 3 på Lilla Järnåkraskolan hjälp till en grönare skolgård till ett värde av 10.000 kr, medan klass 4A på Igelboda skola och klass 7A på Träkvista skola får 10.000 kr vardera till en önskeresa.

Alla klasser som återvunnit mer än 50 procent av sina förbrukade dryckeskartonger för mjölk, juice, fil och annat hemma under två veckor, har dessutom erhållit diplomet ”Återvinnarklass 2013”.

2012 startade Tetra Pak och Världsnaturfonden WWF ett samarbete för att öka återvinningen av dryckeskartong. Det blev ett mycket lyckat resultat under 2012 då återvinningsgraden ökade från 23,7 procent till 29 procent. Målet under 2013 har varit att fortsätta öka återvinningen med 3-5 procentenheter så att snart var tredje kartong återvinns. Strax innan 2013 års slut såg det ut som att det målet kommer att uppnås, mycket tack vare engagemanget från elever, skolor och familjer.

”När lärare och elever får mer kunskap om vilken skillnad återvinning gör, då har vi kommit en bit på vägen mot ett mer resurseffektivt samhälle. Returfiber från kartong kan användas flera gånger om i andra pappersprodukter. En mjölkförpackning kan återfödas som exempelvis flingpaket eller pizzaförpackning. Det handlar om att hushålla med jordens resurser”, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-01-10

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kartong Kartong Livsmedel Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK