Tyska inkjet-företaget Paul Leibinger har lanserat ett antal nya bläck avsedda för märkning med inkjet-teknik på såväl förpackningar som direkt på produkter.
Två av bläcken är FDA-godkända som ätbara och avsedda för märkning direkt på livsmedel.
Det ena bläcket är ett rött bläck för märkning på äggskal och det andra bläcket är ett blått bläck, som kan användas för märkning direkt på olika livsmedelsprodukter.
Leibinger skriver i en pressrelease att ”äggskalsbläcket” uppfyller FDA:s (US Food an Drug Administration) hårda krav för direkt livsmedelsmärkning, Företaget skriver också att även om det röda bläcket skulle tränga igenom äggskalet så är innehållet fortfarande helt säkert att förtära.
Det andra ätbara bläcket är också FDA-godkänt och kan användas för inkjetmärkning på såväl livsmedelsförpackningar som direkt på livsmedelsprodukter
Leibinger skriver att detta blå, etanolbaserade bläck ger stora märkningsmöjligheter för dryckes- och livsmedelsproducenter. Det ätbara bläcket kan exempelvis användas för märkning direkt på livsmedel vid reklamsatsningar, promotionkampanjer, specialevenemang, etc.
Utöver de två ätbara bläcken har Leibinger också lanserat två andra röda och blå bläck avsedda för produkt- och förpackningsmärkning. Dessa båda bläck är helt fria från lösningsmedel och är därför speciellt användbara för märkningar, där kunden inte vill eller får använda bläck innehållande lösningsmedel. Bläcken är också lämpliga för de kunder, som generellt vill minska användningen av lösningsmedel i sina produktions- och hanteringsprocesser.
De nya inkjetbläcken från Leibigner är speciellt avsedda för märkning med företagets inkjetskrivare JET3 och JET2neo. Bläcken är omsorgsfullt prövade i företagets testlaboratorium och sägs ge utmärkt märkningskvalitet.
Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com