...
Gränsbrytande flaska som spränger 200-grams vallen

Vid en första anblick ser väl den här flaskan ut som en helt vanlig Coca-Cola-flaska…
Men skenet bedrar: den här flaskan är nämligen gränsbrytande eftersom det är den första 33-centilitersflaskan i glas, där man lyckats komma under 200-grams strecket för flaskans vikt!
Det är glasförpackningstillverkaren Ardaghs brittiska enhet, som med hjälp av designteknik och målinriktade förändringar i glasformningsprocessen lyckats få fram en glasflaska som har samma egenskaper som sina tyngre föregångare, men som endast väger 190 gram.


Att minska vikten på Coca-Colas 33-centilitersflaska har varit ett viktigt mål för Ardagh och sedan år 2005 har man gjort ständiga förbättringar i design och tillverkningsprocesser och på så sätt kunnat minska glasflaskans vikt från 240 gram till dagens 190 gram. Trots viktminskningen med hela 24 procent har man kunnat behålla såväl flaskans ikoniska och välkända kontur som flaskans styrka och kvalitet som skyddande förpackning.

Ardaghs viktminskningsprojekt har även omfattat 33-centilitersflaskorna till välkända läskedryckerna Sprite och Fanta samt den lilla 20-centilitersflaskan till Coca-Cola, som ofta används i barer och restauranger som ”mixerflaska” till drinkar, etc. 20-centilitersflaskans vikt har man lyckats minska från 170 gram för drygt tio år sedan till dagens 140 gram.

”Det är en ständigt pågående process att försöka minska flaskornas vikt. Vår uppgift är att behålla varumärkets design och flaskans styrka och samtidigt hitta den optimala lägsta vikten. Och med toppmodern teknik kan vi möta utmaningarna med ännu större precision”, säger Carsten Berkau, designchef för Ardagh Groups affärsområde Glass Europe.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-02-13

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Glas Glas Livsmedel Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK