...
Slut på den bittra släktfejden?
EQT köper danska Færch Plast A/S
Morten Hummelmose, partner på EQT, ser stor potential hos Færch Plast.

Danska plastförpackningsbolaget Færch Plast A/S, som bland annat uppmärksammats för interna släktfejder bland huvudägarna (läs här), har sålts till den nordeuropeiska riskkapitalfonden EQT. Det skriver de båda bolagen i ett pressmeddelande.
Færch Plast A/S, som har sitt huvudkontor i Holstebro (bilden), är en ledande tillverkare av plastförpackningar till livsmedelsindustrin.


Affären mellan Færch Plasts moderbolag Færch Holding och EQT förväntas innebära slutet för de uppmärksammade motsättningarna inom ägarfamiljen Færch, vilka i flera år skakat det danska företaget.

”Vi har kommit till slutet av en era i Færch Plasts historia och nu lanserar vi en nystart med EQT som stark strategisk och finansiell ägare”, säger Færch Holdings styrelseordförande Niels Kornerup i en kommentar till affären.

Niels Kornerup betonar också att Færch Plast har potential att ytterligare stärka sin ställning som framstående leverantör av plastförpackningar till den globalt expanderande livsmedelindustrin.

”Med EQT som ägare finns det stora möjligheter att utveckla Færch Plast på den internationella marknaden”, säger han.

Ett flertal såväl inhemska som internationella potentiella köpare till Færch Plast har funnits med i bilden, sedan Færch Holding och ägarkonstellationerna inom familjen Færch i slutet av förra sommaren gav klartecken till en försäljning av bolaget.
För att hitta en lämplig köpare har Færch Holding anlitat Den Danske Bank och advokatfirman Bech-Bruun och med deras hjälp kunde man i början av februari i år komma till ett avslut och skriva avtal med riskkapitalfonden EQT.

”Vi har följt Færch Plast under flera år och är djupt imponerade av företagets kvalitet och de anställdas engagemang. Bolaget har betydande marknadspositioner och långvariga och starka kundrelationer och alla dessa faktorer tillsammans bildar en solid bas för företagets fortsatta utveckling”, säger Morten Hummelmose, partner på EQT.

Parterna har enats om att inte offentliggöra de ekonomiska villkoren för affären, men köpesumman torde enligt tidigare bedömningar uppgå till en eller ett par miljarder danska kronor.

Færch Plasts omsättning för år 2013 beräknas uppgå till cirka 1,1 miljarder danska kronor och rörelseresultatet (EBITDA) till 236 miljoner DKK.
Færch Plast har cirka 500 anställda, av vilka flertalet är verksamma i företagets anläggningar i Danmark, England och Tjeckien.

EQT:s förvärv av Færch Plast måste godkännas av berörda konkurrensmyndigheter, etc. innan ägarskiftet kan träda i kraft.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-02-24

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Köp/Försäljning/Samgående Livsmedel Plast Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK