...
UPM visar upp sina ”biomuskler” med konceptbil tillverkad av biomaterial!
UPM:s konceptbil visas just nu på bilsalongen i Genève, där den väcker berättigad uppmärksamhet.
Stora delar av bildörrarna är tillverkade i UPM:s biomaterial.
Biomaterialen Grada och Formi dominerar inne i kupén.

Finska skogs- och papperskoncernen UPM har tillsammans med Helsingforsbaserade Metropolia University of Applied Sciences tillverkat en konceptbil, där stora delar av kaross och inredning består av förnyelsebara biomaterial, som utvecklats och produceras av UPM.
The Biofore Concept Car, som premiärvisas på den nu pågående internationella motorutställningen i Genève, drivs dessutom med UPM BioVerno, som är ett träbaserat, förnyelsebart dieselbränsle.


UPM skriver i ett pressmeddelande att majoriteten av sådana delar i kaross och inredning, som i en bil traditionellt är tillverkade av plast, i Biofore-bilen har ersatts med de högkvalitativa, säkra och starka biomaterialen UPM Formi och UPM Grada.

UPM Grada är ett termoformbart trämaterial, som kan formpressas, och i Biofore-bilen består bland annat kupégolvet, mittkonsolen, instrumentbrädan och dörrpanelerna av detta material.

UPM Formi är ett plastkompositmaterial förstärkt med cellulosafiber och det kan formsprutas, strängsprutas och varmformas. Upp till 50 procent av UPM Formi består av förnybara råmaterial. I Biofore-bilen återfinns Formi-materialet i fronten, sidokjolar, instrumentpanel, dörrar och innerpaneler.

För att ytterligare understryka UPM:s miljöstrategi och koncernmottot ”The Biofore Company” har man använt miljövänligt etikettmaterial från dotterbolaget UPM Raflatac till all märkning såväl i själva konceptbilen som till alla reservdelar.

”The Biofore Concept Car visar potentialen i UPM:s biomaterial, vilka kan användas inte bara av fordonsindustrin utan till många andra industri- och konsumentprodukter. Möjligheterna är oändliga”, säger Elisa Nilsson, varumärkes- och kommunikationschef vid UPM.

UPM:s konceptbil har designats och tillverkats av studenter vid Metropolia-universitetet. Hela projektet har tagit fyra år.
”Hållbarhet är ett globalt huvudämne och vi är glada över att vi kunnat konstruera och bygga en bil som visar att vi redan i dag har biomaterial som är verkliga alternativ till traditionella oljebaserade material. Under projektarbetet har våra studenter insett att dessa biomaterial är av hög kvalitet, att de är hållbara och att de erbjuder helt nya designmöjligheter”, säger Pekka Hautala, projektledare vid Metropolia.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-03-06

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK