...
EU-beslut banar väg för bioplastpåsar

Vid en omröstning i Europaparlamentets miljökommitté häromdagen föreslog kommittén att avgörande åtgärder bör göras för att minska förbrukningen av lätta plastpåsar och bärkassar i Europa.
Intresseorganisationen European Bioplastics välkomnar resultatet av omröstningen, som man menar – tillsammans med nya bestämmelser om biologiskt nedbrytbara och komposterbara bärkassar av plast –banar väg för en ökad användning av bioplastpåsar.


”Vi är mycket glada över de nya bestämmelser, som bekräftar det viktiga bidrag som bionedbrytbara och komposterbara plastpåsar kan ge till en ökad insamling av bioavfall inom hela EU. Biologiskt nedbrytbara plastpåsar, som är EN 13432-kompatibla kan hjälpa medlemsstaterna att minska sina deponimassor genom att styra över bioavfall från deponering till biologisk nedbryning och behandling”, säger European Bioplastics ordförande François de Bie.

I en rapport föreslår European Bioplastics att mycket lätta bärkassar – med tjocklek under 10 micron – undantas från begränsningsåtgärder och att de gradvis ersätts med påsar och bärkassar tillverkade i bioplast. Man föreslår också att medlemsstater, som har en befintlig insamling av biologiskt avfall, ska sänka priset på biologiskt nedbrytbara och komposterbara lätta bärkassar med upp till 50 procent.

”Vi uppmanar nu EU att stödja parlamentet och inse det värde biologiskt nedbrytbara plastpåsar har att erbjuda det europeiska samhället”, säger François de Bie.

Bioplastorganisationen European Bioplastics består av europeiska företag som tillverkar, konverterar eller marknadsför biobaserade och/eller biologiskt nedbrytbara plaster.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-03-13

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK