...
Efter kritiken kring barnarbete:
Stora Enso ändrar sin organisation Mats Nordlander får lämna sin post

”Vi vill öka transparensen i koncernen”, säger koncernchefen Jouko Karvinen (t.v.) som förklaring till omorganisationen, som innebär att divisionen Renewable Packaging styckas upp och dess chef Mats Nordlander (t.h.) får lämna sin post.

Kritiken mot Stora Enso för bolagets inblandning i barnarbete i Pakistan har som bekant varit hård. Och nu ändrar bolaget organisationen i divisionen Renewable Packaging.
Enligt ett pressmeddelande delas divisionen upp och dess tre områden Consumer Board, Packaging Solutions och Packaging Asia ska i fortsättningen istället fungera som separata enheter.
Samtidigt får Mats Nordlander, som idag är chef för Renewable Packaging Division och medlem i Group Leadership Team, lämna sina befattningar!


”Vi tar bort en nivå i organisationen och vill på så sätt öka klarhet och transparens inom och utanför koncernen, när det gäller de utmaningar inom globalt ansvarstagande, som vi haft och har i Kina, Indien och Pakistan. Vi har höga målsättningar och detta kommer att bli en lång resa. Vi blir måhända aldrig perfekta, men vi ska alltid vara transparenta”, säger Stora Ensos VD och koncernchef Jouko Karvinen i en kommentar.

Den nya organisationen är beräknad att börja gälla från den 1 juli i år. Vad som kommer att hända med toppchefen Mats Nordlander framöver är ännu inte klart. I dagens pressmeddelande från Stora Enso konstateras bara att han lämnar sina nuvarande befattningar som chef för Renewable Packaging och som medlem i Group Leadership Team. Han ska fortsätta att rapportera till VD, i väntan på att hans nya arbetsuppgifter ska bestämmas och godkännas.

Mats Nordlander var den högste Stora Enso-chef, som intervjuades i det uppmärksammade Kalla Fakta-reportaget om barnarbete i Pakistan. Han pressades hårt av intervjuteamet och erkände också slutligen att man från Stora Ensos sida varit medvetna om att visst barnarbete förekom bland underleverantörer till samriskföretaget Bulleh Shah Packaging, som är ett joint-venture mellan Stora Enso och pakistanska Packaging Ltd.

Dagen efter Kalla Fakta-programmet gick Stora Enso VD Jouko Karvinen ut med en uppmärksammad bulletin (läs här) till bolagets intressenter, där han bad om ursäkt för att bolaget hade misslyckats med att tydligt och tillräckligt noggrant kommunicera vad man visste och vilka åtgärder man planerade, när man gick in Pakistan.

De nu aviserade förändringarna kan knappast ses som annat än ett snabbt svar och ett konkret ingripande från koncernstyrelsens sida efter kritiken, som drabbat Stora Enso. Och som ett rejält "tag i örat" på divisionens högste chef.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-03-21

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK